Zóveel boetes leveren snelheidscontroles Wippolderlaan op

112-nieuws
'Je komt van de Lozerlaan uit Den Haag en dan mag je ineens 80. Een stuk verder bij de stoplichten is het dan ineens weer maximaal 50.'
'Je komt van de Lozerlaan uit Den Haag en dan mag je ineens 80. Een stuk verder bij de stoplichten is het dan ineens weer maximaal 50.' (Foto: Google Maps)

Fred Olthof, een inwoner van het Westland, vond dat hij wel erg veel verkeersboetes voor te hard rijden op de Wippolderlaan (N211) in Wateringen kreeg. “Om de haverklap valt bij mij een enveloppe op de mat van het Centraal Justitieel Incassobureau: dan heb ik weer net iets te snel gereden,” aldus Fred. Hij blijkt lang niet de enige te zijn.

Fred is geen snelheidsduivel, benadrukt hij. “Het zijn zeer kleine snelheidsovertredingen in het genre, vijf à acht kilometer te snel.” Iedere keer moet hij een boete betalen van rond de €45. “Natuurlijk kun je zeggen: dan moet je maar rustiger rijden,” geeft hij toe. “Maar ik ben een heel rustige, behoudende automobilist. Zeker geen ‘snelheidsmonster’”. 

Het haasje

Ondanks de boetes durft Fred “wel te zeggen dat ik normaal gesproken vrijwel nooit te hard rijd. Maar op de Wippolderlaan ben ik toch vaak het haasje.” Hij vermoedt dat dit komt door de ‘misleidende verkeerssituatie ter plekke’: “Je komt van de Lozerlaan uit Den Haag en dan mag je ineens 80. Een stuk verder bij de stoplichten is het dan ineens weer maximaal 50. Als je dan niet op je rem gaat staan, maar je laat alleen het gas los om niet te veel in snelheid te verschillen van het overige verkeer - ik word dan overigens nog heel vaak ingehaald -, dan rij je te hard. Flitspaal en hup: boete.”

Dan rij je te hard. Flitspaal en hup: boete

De Westlander vermoedde dat er heel veel auto’s worden geflitst op de Wippolderlaan en vroeg dit na bij het Centraal Justitueel Incassobureau (CJI). “Ik dacht, dat kruispunt moet echt een goudmijn voor de gemeente zijn”.

Top 10

Wat bleek? Er werden in 2022 maar liefst 99.358 boetes voor snelheidsovertredingen op de Wippolderlaan te zijn opgelegd. Dat leverde een totaalbedrag op van €5.375.655 aan bekeuringen. Volgens Topgear.nl stond één van de flitspalen aan de Wippolderlaan, die op de kruising met de Veilingroute, zelfs op nummer 2 in de landelijke top 10 ‘ijverigste’ flitspalen van 2022.