Doodsoorzaak gevonden man in De Lier: ‘Bloed op schoen zegt niet zoveel’

112-nieuws
De rechtbank besliste dat de drie verdachten voorlopig nog vastzitten.
De rechtbank besliste dat de drie verdachten voorlopig nog vastzitten. (Foto: Pexels)

Juris Ernestsons, de 37-jarige man die op 18 oktober dood werd aangetroffen in De Lier in een arbeidsmigrantenwoning aan de Jogchem van der Houtweg, is gestorven aan de verwondingen van een ernstige mishandeling. De drie verdachten omtrent zijn dood zitten voorlopig nog vast. Dat meldt Omroep West. Dinsdag 30 januari vond een rechtszaak tegen hen plaats.

Het slachtoffer, Juris Ernestsons, werd gevonden in een appartement boven de werkplaats van een transportbedrijf. Hier woonden meerdere arbeidsmigranten. De oorzaak van zijn overlijden was geweld: autopsie wees uit dat hij was geschopt en geslagen. Zo had hij een gebroken schedel, gebroken ribben en een gescheurde slokdarm. 

Twee keer in elkaar geslagen

Hij is vermoedelijk zelfs twee keer in elkaar geslagen: eerst op het balkon en later op zijn slaapkamer. De reden: hij kon niet tegen de harde muziek van het feestje dat - tegen de regels van het uitzendbureau in - plaatsvond op vrijdag 13 oktober. Iedereen was dronken, Ernestons zelf ook. Toen hij zich beklaagde over de muziek, ging iemand - of meerdere iemanden - op hem los. Hij zou eerst op het balkon in elkaar zijn geslagen en later op zijn slaapkamer. Na de mishandelingen bleef hij nog vijf dagen in leven en vertelde hij aan een medewerker van het uitzendbureau wie hem had geslagen: dat zou de 31-jarige Ligonis K. zijn. Volgens andere getuigenverklaringen deden ook de 27-jarige Ainars S. en de 30-jarige Janis B. mee. B. en K. wijzen S. aan als dader. Ze komen alle drie uit Letland.

K. werd aangehouden in Vlaardingen, op 21 oktober: drie dagen nadat Ernstsons dood gevonden was. S. en B. werden twee dagen later opgepakt. 

Volgens Omroep West is het verweer van hun advocaten als volgt. De advocaat van Janis B. ontkent dat B. het slachtoffer geslagen heeft. Sterker nog; hij heeft juist de politie gebeld na het overlijden van het slachtoffer. Daarom wilde de advocaat dat B. direct op vrije voeten kwam. Dat wilde ook de advocaat van Ligonis K. voor zijn cliënt: hij zou Ernestsons alleen in de keuken in zijn gezicht hebben geslagen. Later was hij alleen in de slaapkamer van het slachtoffer geweest om te kijken hoe het met hem ging. Alleen S. zou Juris Ernestsons ernstig hebben toegetakeld.

Camerabeelden

Maar dat laatste ontkent de advocaat van S. weer. Hij wijst de beschuldigingen van de andere Letse verdachten af en zegt dat S. het slachtoffer alleen op zijn bed heeft gelegd. Dat er bloed van Juris op zijn schoen is aangetroffen, zegt volgens hem niet zoveel, aangezien er “overal bloed was”. Camerabeelden waarop te zien is dat S. heel doelbewust zijn schoenen lijkt te wassen met regenwater na de mishandeling, zijn strijdig met de vermeende onschuld van S. 

Geen hulp ingeseind

De officier van justitie voerde dinsdag in de rechtbank aan dat verschillende getuigen verklaren dat drie mannen Juris hebben “vastgepakt en meegesleept naar het balkon”. Ook zijn er gesprekken afgeluisterd van de verdachten, waaruit het Openbaar Ministerie aanwijzingen haalde die dit bevestigen. Waar de officier van justitie verder op wees: dat de verdachten Juris ‘gewoon’ op zijn kamer hebben laten liggen, de dagen na het voorval. Ze seinden niet alleen geen hulp in; ze zouden bovendien anderen hebben bedreigd om de politie niet te bellen.

De rechtbank besliste dat de drie mannen allemaal in voorarrest blijven.

Bron: Omroep West