OM in hoger beroep tegen vrijspraak voor groepsbelediging van Joden

112-nieuws
De Naaldwijkse oud-militair werd vrijgesproken door de Rechtbank in Arnhem.
De Naaldwijkse oud-militair werd vrijgesproken door de Rechtbank in Arnhem. (Foto: Google Maps)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem in een zaak tegen een voormalig militair, die zich beledigend uitte over Joden in WhatsApp-groepen. De 25-jarige man uit Naaldwijk stond op 15 april terecht voor groepsbelediging en verboden vuurwerk- en wapenbezit. Hoewel de rechtbank hem vrijsprak van groepsbelediging, legde ze wel een taakstraf en geldboete op voor het bezit van vuurwerk en wapens.

De meervoudige militaire kamer oordeelde in haar vonnis dat de uitlatingen en afbeeldingen van de man in de chats beledigend waren jegens Joden, maar stelde vast dat de meeste van deze uitlatingen niet openbaar waren. De uitingen die volgens de rechtbank wel als openbaar werden beschouwd, werden door de kamer niet als beledigend op zichzelf beschouwd.

Het OM is het hier niet mee eens en voert aan dat volgens jurisprudentie van de Hoge Raad de uitingen zowel op zichzelf als in samenhang moeten worden beoordeeld, en dat deze wel degelijk als openbaar moeten worden beschouwd. Daarom blijft het OM van mening dat de uitlatingen strafbaar zijn en heeft het hoger beroep ingesteld.

Bron: OM