Intocht Sinterklaas in het Westland 2023: dit moet je weten

Algemeen
Sinterklaas maakt optochten door de Westlandse dorpen.
Sinterklaas maakt optochten door de Westlandse dorpen. (Foto: Mabel Böhms Media (archief))

Sinterklaas komt op zaterdag 18 en 25 november aan in het Westland. De Sint en zijn Pieten bezoeken op die dagen alle kernen in het Westland; van ‘s-Gravenzande tot Wateringen en van De Lier tot Naaldwijk. Wil je weten waar je wanneer moet zijn? Lees hier alles over de intochten.

De Lier

Sinterklaas is zijn staf kwijt, waar is die gebleven? Dat ontdekken kinderen zaterdag 18 november in het centrum van De Lier. Sinterklaas komt daar die middag aan om 13.45 uur. Kinderen, papa’s en mama’s en opa’s en oma’s kunnen meezoeken naar de staf van Sinterklaas. Sinterklaas arriveert met de boot, daarna maakt hij een rondrit naar de Hoofdstraat waar je vanaf 14.30 tot 16.00 uur mee kunt doen aan spelletjes met de Pieten. Wie alle spelletjes goed heeft gedaan, verdient een Pietendiploma.

Vanaf 18 november staat er ook weer een Sinterklaashuis in De Lier. Dit jaar overnacht de Sint in het voormalige pand van Cake my Day.  

Wateringen

Op zaterdag 25 november komt Sinterklaas aan in Wateringen. Zoals altijd heeft hij leuke opdrachten voor de kinderen in petto. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan de kleurwedstrijd, hun schoen te zetten of deel te nemen aan de speurtocht.

Het programma voor de dag is als volgt:

  • 12.45 uur: Optreden van Dance4You bij de Mariaschool, gevolgd door het vertrek van de intocht.
  • 13.45 uur: Aankomst op het Plein met optredens van Dans Creatie & Phoenix.
  • 14.00 uur: Start van de speurtocht langs de winkels, waarbij Sinterklaas een rondje maakt langs de winkels.
  • 16.30 uur: Einde van het programma.

De speurtocht omvat het oplossen van puzzels die verborgen liggen in de etalages van winkels en begint direct na de intocht. Kinderen kunnen zich ter plaatse aanmelden; hun wordt geadviseerd een eigen pen mee te nemen.

Voor de kleurplaatwedstrijd, waarbij een meet & greet met Sinterklaas gewonnen kan worden, zijn vanaf 18 november kleurplaten op te halen in verschillende Wateringse winkels. De makers van de twintig mooiste kleurplaten mogen Sinterklaas ontmoeten in de Hofboerderij op woensdag 29 november. De kleurplaat kan uiterlijk maandag 27 november om 10.00 uur worden ingeleverd.

Op dinsdag 28 november tussen 16:00 en 17:00 uur kunnen kinderen hun schoen zetten bij het Raadhuis, en op woensdag 29 november tussen 16:30 en 17:00 uur kunnen ze worden opgehaald bij de Hofboerderij.

Tijdens de Sinterklaasintocht op 25 november zijn de intochtroute, het Plein en Vliethof niet toegankelijk voor auto’s.

Naaldwijk

Sinterklaas brengt samen met zijn pieten een bezoek aan Naaldwijk op zaterdag 18 november. Dit jaar komt hij per koets - en niet per boot bij de sporthal!-  aan op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. 

Vanaf 13.30 uur: Start programma op het Wilhelminaplein, waarbij de kinderen in de stemming gebracht worden voor de aankomst van Sinterklaas.
13.30 uur: Aankomst Sinterklaas, per koets, op het Wilhelminaplein. De goedheiligman rijdt met een kleine koets via de Julianastraat, Molenstraat en Rembrandtstraat naar het Wilhelminaplein. Hier neemt Sinterklaas plaats op het Podium.
13.30-14.30 uur: Kinderen kunnen bij Sinterklaas langskomen op het Wilhelminaplein.
14.30 uur: Sinterklaas maakt een tour door het centrum van Naaldwijk, inclusief winkelcentrum De Tuinen.

Maasdijk

Op zaterdag 25 november maakt Sint samen met zijn Pieten rond 14.45 hun intrede in het mooie Maasdijk. “Vorig jaar was wat fris en koud, maar Sint en Piet vonden het weer helemaal goud!” Ook dit jaar gaan ze van start vanaf het Raboveld, “ hopelijk niet met hetzelfde weer als bij ons in Madrid, want dat zorgt ervoor dat de chocoladeletter smelt.”
Rond de klok van 14:45 is iedereen welkom. Er wordt dan al lekkers uitgedeeld.
Om 15:00 gaat het feest echt van start. De wegwijspiet weet de weg en leidt Sint en de andere Pieten door het dorp naar de Pietenmarkt. Deze begint om 16.00 uur.

Monster

Sinterklaas komt in Monster aan in de Havenstraat op zaterdag 18 november om 13.50 uur. Sinterklaas organiseert voor de Monsterse kinderen ook een kleurplatenwedstrijd. Wie de kleurplaat inlevert tijdens de intocht, maakt kans op een mooie prijs. De kleurplaat is te downloaden op de Monsterse website van Sinterklaas, www.sinterklaasmonster.nl.

Poeldijk

Op 18 november komt de goedheiligman met zijn pieten aan in Poeldijk. 

Om 13.00 uur komt de boot van Sinterklaas aan in de haven. Daarna gaat de optocht met muziek via de Rijsenburgerweg en Voorstraat naar de Kerklaan. Onderweg kan er natuurlijk flink worden gezwaaid naar de Sint en zijn Pieten, die vast ook wat strooigoed bij zich hebben. 

Hierna gaan zij linksaf de Jan Barendselaan in, om vervolgens via de Irenestraat bij de Veiling aan te komen. Bij de Veiling is een kindermiddag van 14.00-16.00 uur. De kosten voor deze middag bedragen €3,- per bezoeker en is contant op per QR-code te voldoen.


Sint vorig jaar in ‘s-Gravenzande. - M. van der Meer

’s-Gravenzande

25 november komt Sinterklaas met zijn Pieten naar het centrum van ’s-Gravenzande. Dit jaar meert de Sint rond de klok van 13.15 uur met de boot aan bij het ISW Gasthuislaan. Bij aankomst volgt een kort ontvangst, waarna Sinterklaas met zijn gevolg - onder begeleiding van showband Liora - via de van Lennepstraat, Graaf Florisplein, Pompe van Meerdervoortstraat, v.d. Kasteelestraat, Langestraat te paard vertrekt naar het Marktplein.

Voorprogramma Marktplein 

Om 13.45 uur start een leuk voorprogramma voor de kids op het Marktplein. De kinderen worden voorbereid op de aankomst van Sinterklaas en tellen samen af tot het grote moment. Sinterklaas komt rond 14.15 uur aan op het Marktplein, waar hij officieel welkom wordt geheten door wethouder Michiel Ferwerda, dansschool Papillon verzorgt een spetterend dansoptreden. Na afloop bezoekt Sinterklaas een aantal winkels en is er tijd om Sinterklaas de hand te schudden en tekeningen te geven. 

Etalagespeurtocht 

Vanaf zaterdag 18 november kun je meedoen met een leuke etalagespeurtocht. De Pieten missen een stukje van een bladzijde uit het grote boek van Sinterklaas en ze weten niet meer wat er stond. Help Sinterklaas en de Pieten om het woord terug te vinden, zoek in de etalages naar de vragen en los het raadsel op. Deelnemerskaarten zijn vanaf 18 november op te halen bij Top1Toys Westland en Foodmaster De Parel. Inleveren kan tot uiterlijk 5 december bij Kapsalon Haar en Zo en de Meiden van Lex. Uit de inzendingen trekken we 3 prijswinnaars die een cadeaubon t.w.v. € 25,00 winnen, te besteden bij de lokale winkeliers. 

Pietendiploma 

Zaterdag, 2 december komen de Pieten terug naar het centrum van ‘s-Gravenzande met leuke spelletjes op het Marktplein. Heb je alle spelletjes goed gedaan, dan verdien jij een Pietendiploma. De Pieten zijn er vanaf 13.00 tot 15.00 uur. Aanmelden is niet nodig, kom gewoon gezellig langs. Vanaf 18 november heeft Sinterklaas een gezellige etalage ingericht bij Plein van Welzijn op het Marktplein. Kom jij een kijkje nemen? Meer informatie over deze activiteiten: https://sgravenzande.nu/agenda/intocht-sinterklaas/

Kwintsheul

Op zondag 19 november rond 14.00 komt Sinterklaas met al zijn Pieten aan bij de Jachthaven aan de Lange Wateringkade in Kwintsheul. De Goedheiligman hoopt dat alle kinderen met een versierde fiets, step, bolderkar, eenwieler, skelter etcetera meerijden met de optocht door Kwintsheul. Het mooist versierde object krijgt van een mooi cadeautje van de Sint. Natuurlijk mag je ook gewoon gezellig kijken aan de kant van de weg. Vorig jaar werd dit voor het eerst gedaan en toen liepen er veel papa’s, mama’s, opa’s en oma’s mee. Gezellig, maar daardoor konden veel kinderen niet gezien werden. Dit jaar mag er daarom één begeleider mee per voertuig.  


Sinterklaas in Honselersdijk. - Michel Kort (archief)

Heenweg

Meer informatie volgt.

Honselersdijk

Sinterklaas komt in Honselersdijk aan op zaterdag 18 november om 13.30 uur. Daarna lopen Sint en zijn Pieten de volgende route: Valkehorst - Buizerthorst - Patrijslaan - Pijnacker Hordijklaan - vd Goesstraat - Moddermanplein - Dijkstraat, om te eindigen op he Voorhofplein op ‘De stoel van Sinterklaas’.

Ter Heijde aan Zee

De Sinterklaasintocht is dit jaar op zaterdag 25 november. De Goed Heiligman maakt als vanouds zijn opwachting op het bordes van hotel Elzenduin. Dorpsvereniging Ter Heijde organiseert dit al jaren. Hierbij hoort ook een kleurwedstrijd en voor alle aanwezige kinderen die een kleurplaat inleveren ligt er een versnapering klaar. Vanaf 11.00 uur start de optocht voor jong en oud die, onder begeleiding van een muziekband, door alle straten in het dorp gaat. Op www.dorpsverenigingterheijde.nl is de kleurplaat te downloaden.