Westlandse kunst- en atelierroute is gevarieerder dan ooit

Cultuur
Gerard Jakobs (l.) en Arnold Beugelsdijk willen Westlandse kunstenaars, profs en gevorderde amateurs, een podium bieden.
Gerard Jakobs (l.) en Arnold Beugelsdijk willen Westlandse kunstenaars, profs en gevorderde amateurs, een podium bieden. (Foto: MB)

De Westlandse Kunst- en Atelierroute is na vier jaar weer terug en het deelnemersaanbod is afwisselender dan ooit. In het weekend van 6 en 7 mei staan de ruim zestig kunstenaars op 35 locaties klaar voor het publiek tussen 11.00 en 17.00 uur. Langs de route valt ook ruimschoots te genieten van muziek. “Het belangrijkste is dat we Westlandse kunstenaars, profs en gevorderde amateurs, een podium bieden.”

door Martha Barendse

Omdat de tweejaarlijkse Kunst- en atelierroute in 2021 niet kon doorgaan, is het inmiddels vier jaar geleden dat het Westlandse evenement plaatsvond. Die pauze heeft veel nieuwe ideeën opgeleverd voor deze achtste versie. “We hebben nu veel nieuwe deelnemers en bijzondere activiteiten,” zegt Arnold Beugelsdijk. Hij is als organisator al maanden met een team bezig om het voor te bereiden. “Dat is pittig,” zegt de 77-jarige kunstenaar, “maar het geeft ook veel positieve energie. Het mooiste is dat we veel mensen een podium kunnen bieden.”

Uitschieters

Een van de deelnemers is bijvoorbeeld Tineke Noordzij die in de ’s-Gravenzandse bibliotheek ter plekke portretten maakt van bezoekers. Op deze locatie exposeren ook twee statushouders. Ook dagbesteding Het Werkpalet in Naaldwijk meldde zich aan. Beugelsdijk: “Zij hebben een prachtige werkplaats met een houtzagerij, weefgetouwen, pottenbakkerij; kortom, allerlei technieken.” En in het Schoenmakershuisje aan het Marktplein in ’s-Gravenzande exposeren twee outsider artists met keramiek en schilderijen. Commissie rekent het organiserend kunstenaarscollectief WIT niet, de verkoopopbrengst is geheel voor de deelnemers.

Nieuwe locaties zijn er volop. “Zoals de Zeester, een basisschool in Monster, waar we alle ruimte hebben gekregen,” vertelt Beugelsdijk. “Mensen bieden bijvoorbeeld hun tuin aan voor beelden. Of het atelier van vader en zoon Plugge in Poeldijk – in het dagelijks leven vloerleggers – met respectievelijk kopieën van oude meesters en driedimensionale abstract schilderijen.”

De Westlandse Kunst- en Atelierroute gaat altijd door ‘s-Gravenzande, Naaldwijk, Monster en Poeldijk. Dit jaar kent de route ook uitschieters naar de Harteveldlaan in Honselersdijk en de Maasdijk nabij Hoek van Holland. “Daar konden we echt niet omheen,” grinnikt Beugelsdijk. “Zo is het Juttertje van Mary Zuidgeest bijvoorbeeld een prachtig atelier voor cursisten die met mozaïek werken.”

Heel het Westland?

Dat roept de vraag op of er een moment komt dat de route ook de rest van het Westland aandoet. De organisator, die zelf met foto’s in de bibliotheek exposeert, wijst dit glimlachend van de hand. “Dat is nóg meer werk en sowieso wordt dat logistiek niet te doen, aangezien ons team alle locaties in dat weekend bezoekt. Het is ook belangrijk dat er in een dorpskern minimaal zes locaties aanwezig zijn, want je kunt de mensen niet laten omfietsen naar wat verspreide adressen. De Lier hebben we overigens in 2019 gevraagd om aan te haken, maar ze behielden liever hun eigen atelierroute.”

Ook nieuw dit jaar: een strijkkwartet in de Bartholomeuskerk. De klassieke muziek omlijst op zondag vanaf half twaalf het werk van vier kunstenaars. Bovendien krijgt het publiek uitleg over een bijzonder middeleeuws schilderij over de dood van de Heilige

Bartholomeus. Muziek is er verder bij Tess-keramiek (zondag) en op zaterdag behalve in de Bartholomeuskerk ook in de bibliotheek in ’s-Gravenzande en in de Cultuurschuur. De Westlandse schrijvers en dichters zijn ook weer present. Onder de titel ‘Westlandse Woorden’ lezen zij voor uit eigen werk op het podium van de Cultuurschuur als vaste locatie.

Het Wilde Westen

In de Theaterloods biedt theatergroep Het Wilde Westen gedurende de twee dagen performances en beeldende kunst. In hun loods aan de Hoogwerf in Naaldwijk wordt op woensdag 3 mei de officiële opening van de Kunst -en Atelierroute opgeluisterd met een toneelstuk over Van Gogh door de theatergroep. Deze bijeenkomst is voor genodigden en wethouder Rombout (Cultuur, zorg en volkshuisvesting) verricht de opening. De gemeente is deze keer sowieso behulpzaam, meldt Beugelsdijk tevreden. “Via Cultuurweb krijgen we natuurlijk ondersteuning, maar er was deze keer ook geld uit een coronapotje beschikbaar.”