Zo waren de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2024 in Monster

Cultuur
Na de toespraak van wethouder Ben van der Stee vertrok de stille tocht richting het monument.
Na de toespraak van wethouder Ben van der Stee vertrok de stille tocht richting het monument. (Foto: PR)

Vanwege dreigende weerberichten die regen voorspelden, vond de Dodenherdenking in Monster plaats onder beschutting van twee stevige partytenten van De Noviteit. Het Oranje Comité, op scherp na Koningsdag, nam geen risico’s. Terwijl de Westlandse Harmonie droog de plechtigheid begeleidde, droeg Esther Groenenberg in Kerk PGM de Hoeksteen een ontroerend gedicht voor na het welkomstwoord van Marga de Goeij. Na de toespraak van wethouder Ben van der Stee vertrok de stille tocht richting het monument.

De regen hield op miraculeuze wijze op, waardoor de stille tocht naar het monument op tijd kon vertrekken. Het publiek stroomde toe om respect te betuigen aan de gevallenen, terwijl verschillende organisaties kransen legden en de Westlandse Harmonie passende muziek ten gehore bracht. Als laatste eerbetoon legden velen witte rozen bij het monument, als symbool voor degenen die hun leven gaven voor vrijheid.


 Dira-Group

Dira-Group

Bevrijdingsdag

Op 5 mei verzamelde de gemeenschap zich op het Kerkplein voor de Bevrijdingsmaaltijd, geïnitieerd door het Oranje Comité. Wat vorig jaar begon als een kopje Vrijheidssoep, groeide uit tot een hartverwarmende traditie. Concertbezoekers in de Maesemude werden getipt en kwamen massaal op het evenement af. Drie tafels bleken al snel te weinig, maar de gemeenschap sprong bij om iedereen van soep te voorzien. 

Het enthousiasme en de gesprekken onderstreepten de behoefte aan deze verbinding. Met vijfentwintig blikken Vrijheidssoep achter de kiezen, kijkt het Oranje Comité al vooruit naar volgend jaar, waar 80 jaar Vrede gevierd zal worden. 5 mei 2025 staat alvast genoteerd. En voor wie het recept wil proberen, hier is het recept voor Vrijheidssoep:


De Vrijheidssoep

De vrijheidssoep is bedacht door Nick Toet. Het volgende recept is voor zes personen.

Ingrediënten

  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 preien, gewassen en in halve ringen
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of 1/2 el chilivlokken
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 2 el misopasta
  • 3/4 tl komijnpoeder
  • 800 gr tomaten uit blik
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 gr kapucijners
  • 100 gr doperwten uit de vriezer
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 el olijfolie
  • 3 bosuien, in fijne dunne ringen
  • 2 eieren, geklutst (optioneel)

Bereiding

  • Verhit een beetje zonnebloemolie in een soeppan en fruit de gesnipperde uien glazig. Voeg vervolgens de gehakte knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg daarna de gesneden prei toe en bak 4 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso toe. Bak een halve minuut mee. Voeg dan de tomaten uit blik, kokosmelk en het bouillonblokje toe. Breek de tomaten met een spatel in kleinere stukjes.
  • Breng alles aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat zachtjes pruttelen gedurende 3 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Als je ervoor kiest om eieren toe te voegen, bak dan een omelet in een bakpan met 1 eetlepel olie. Rol de omelet op en snijd deze in mooie reepjes. Bewaar ze als garnering.
  • Voeg de kapucijners en doperwten toe aan de soep en laat ze warm worden. Snijd de bosuien in fijne ringen. Breng indien nodig op smaak met zout en peper. Serveer de soep in kommen, besprenkel met olijfolie en garneer met gesneden bosuien en omeletreepjes.