Westland wil regenwateropvang verplichten bij nieuwbouw

Duurzaamheid
Een regenton is een van de middelen waarmee hemelwater kan worden opgevangen.
Een regenton is een van de middelen waarmee hemelwater kan worden opgevangen. (Foto: Adobe Stock)

Als het aan het college van B en W ligt, wordt het verplicht bij nieuwbouwprojecten in Westland om regenwater op te vangen op eigen terrein. Dat is om wateroverlast en -schade zoveel mogelijk te voorkomen. Deze Hemelwaterverordening geldt wel voor woningen, hallen en kantoorruimtes, maar niet voor kassen. De raad moet het voorstel nog goedkeuren.

Volgens de nieuwe Hemelwaterverordening moet voortaan bij nieuwbouwontwikkelingen op een perceel vanaf een grootte van 50 vierkante meter, vanaf het begin rekening worden gehouden met regenwateropvang. Perceeleigenaren kunnen bijvoorbeeld de volgende maatregelen aanbrengen:

  • grindbedden; 
  • infiltratiekratten; 
  • verdiepte delen in de tuin of buitenruimte;
  • regentonnen; 
  • waterzakken in de kruipruimte; 
  • groenblauwe daken en meer.

Voordelen

Het opgevangen regenwater kan ook worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor toiletspoeling of het besproeien van de tuin. Dit soort maatregelen dragen eraan bij dat gemeente Westland in 2040 klimaatbestendig is ingericht, stelt het college. Bij nieuwbouw kost dit eigenaren weinig en levert het veel op; minstens vijf keer zoveel aan schade die niet geleden wordt dankzij de maatregelen, aldus het college. 

Afkopen

De eisen gelden niet voor kassen. En als het iemand die een woning laat bouwen écht niet lukt om een hemelwaterberging aan te brengen op eigen terrein binnen de nieuwbouw, dan kan diegene de verordening afkopen, voor ongeveer 2100 euro. De gemeente brengt de berging dan ergens aan in de openbare ruimte.

Een belangrijke reden om de Hemelwaterverordening in te voeren, is dat gemeenten van het Rijk zo’n beleid ook móeten vaststellen. Dat is al gebeurd in andere gemeenten in de regio. Bijvoorbeeld bij Rotterdam, Den Haag, Rijswijk, Delft, Vlaardingen, Leidschendam-Voorburg en Amsterdam. Westland wil het graag vóór 1 januari 2024 beklonken hebben. Daarna verandert de wet- en regelgeving weer en zou het weleens jaren kunnen duren voor de Hemelwaterverordening geldt.

Met de Hemelwaterverordening is niet alles opgelost, waarschuwt het college. Nog steeds kan er waterschade ontstaan.

Vragen van de raad

Dinsdag 26 september werd de nieuwe Hemelwaterverordening besproken in de commissievergadering. Peter Voskamp (LPF Westland) wilde weten waarom er geen aandacht wordt gegeven aan oppervlaktes van minder dan vijftig vierkante meter. Ook vindt hij tien jaar een lange tijd: zolang heeft de gemeente de tijd om een hemelwaterberging op een andere plek te maken, als een woningeigenaar er zelf geen ruimte voor heeft.

Judith van den Bos-Scholtes (CDA Westland) vond tien jaar ook lang, en: “Wat gebeurt er als het realiseren (van een hemelwaterberging op een alternatieve plek, red.) binnen tien jaar niet lukt?” Ook vroeg Den Bos-Scholtes waarom de eerste 50 millimeter opgevangen moest worden door een woningeigenaar zelf; “Dat is minder dan omliggende gemeenten”.

Noodmaatregel

Wethouder Michiel Ferwerda (o.a. Openbare ruimte, bouwen en gebiedsontwikkeling, milieu en klimaat) gaf antwoord op alle vragen van de raad. In reactie op de zorg dat tien jaar een lange tijd is, benadrukte hij dat het echt om een noodmaatregel gaat, dat de gemeente op een andere plek een hemelwaterberging zou realiseren. 

Wat die 50 millimeter betreft: die hoeveelheid is gebruikelijk.

Ad van Harmelen (ChristenUnie-SGP) vroeg de wethouder of de eisen ook gelden als een woning van functie verandert, bijvoorbeeld van agrarisch naar een burgerwoning. Waarschijnlijk is dat zo, bleek uit het antwoord van Ferwerda.

Duncan Plomp (GroenLinks Westland) gaf aan heel vrolijk te worden van deze verordening.

Bianca van Dijk (VVD Westland) wilde weten hoe het zit als iemand een aanbouw gaat aanmaken. “Het geldt voor nieuwbouw groter dan vijftig vierkante meter,” zei de wethouder daarop. Dus de eisen gelden wel als iemand een aanbouw maakt die groter is dan vijftig vierkante meter, “maar dat is doorgaans niet het geval”. 

Kassen uitgezonderd

Kassen zijn uitgezonderd van de Hemelwaterverordening, terwijl hallen en kantoorruimtes dat niet zijn. Hoe zit dat? Wethouder Ferwerda: “Met kassen lopen andere gesprekken over innovaties en mogelijkheden. Heel veel kassen houden er al rekening mee dat op het moment dat er buien aankomen, ze het automatisch voor zijn.”

Kassenbouwers zijn zich er heel erg van bewust dat wat zij doen met water, ook voor de omgeving heel belangrijk is

De wethouder lichtte het nog verder toe: “Kassenbouwers zijn zich er heel erg van bewust dat wat zij doen met water, niet alleen voor de teelt maar ook voor de omgeving heel belangrijk is.” Hij noemde als voorbeeld tuinders die bassins ophogen en hun eigen verantwoordelijkheid daar al in nemen. Of dat genoeg is voor de toekomst, moet ooit blijken, zei Ferwerda, maar: “Ik ben daar wel hoopvol. Als je kijkt naar die Rainlevr-afspraken die ze maken, dat werkt wel goed.” In Rainlevelr dragen glastelers bij aan droge voeten door vóór een zware bui ruimte te maken in hun hemelwaterbassin of silo, op vrijwillige basis. “Er zijn nu achttien mensen aangesloten op dat systeem, dat werkt gewoon heel goed”, besloot Ferwerda.

Maxim van Ooijen (D66) wilde nog weten hoe de eisen gelden voor hoogbouw. Daarop was het antwoord: “Als je de lucht in gaat, hoef je dat niet meer te compenseren dan die vierkante meters (op de grond, red).”

Het voorstel gaat naar de raad, die er positief over lijkt.