update

Kick Out Zwarte Piet: ‘Extra gemotiveerd om naar De Lier te gaan’

Nieuws
De dorpscomités hebben drie jaar nodig om volledig over te schakelen naar roetveegpieten (foto ter illustratie, niet in het Westland).
De dorpscomités hebben drie jaar nodig om volledig over te schakelen naar roetveegpieten (foto ter illustratie, niet in het Westland). (Foto: Archief/Robert Gieling)

“Succes voor Kick Out Zwarte Piet in Brabant, maar Westland houdt vast aan racistisch volksvermaak”, kopt BNN Vara vandaag boven een artikel over de laatste ontwikkelingen rondom het geplande protest van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in vier dorpen tegen Zwarte Pieten.

[Update 18 november 2023 om 9.25 uur:] Gisteren werd bekend dat de Sinterklaasintocht in het Overijsselse dorp Enter, een van de andere dorpen waar KOZP wilde gaan demonstreren, is afgelast uit angst voor ongeregeldheden. Bij deze intocht zouden alleen roetveegpieten meelopen, maar dat was voor KOZP niet voldoende.

Hiermee doelt het nieuwsmedium op de aangepaste plannen van het sinterklaascomité in het Brabantse Drunen, dat na gesprekken met KOZP heeft besloten om de plannen voor hun intocht aan te passen naar ‘een intocht met pieten zoals je die in het Sinterklaasjournaal ziet’, volgens ANP.

Zij stappen daar nu volledig over op roetveegpieten ‘puur voor de veiligheid’

Jerry Afriyie van KOZP geeft daarop aan dat zijn organisatie niet meer zal komen protesteren in Drunen, een plaats die de laatste jaren toch al “meer richting roetveegpieten” ging. Zij stappen daar nu volledig op over “puur voor de veiligheid”. Als ze wel met Zwarte Pieten zouden doorgaan, zou de veiligheid van de kinderen en andere aanwezigen in het geding komen, vreesde het Brabantse sinterklaascomité, dat volgens hun woordvoerder niet onder druk is gezet door KOZP. 

Andere dorpen

Eerder ging ook de gemeente Etten-Leur overstag. 

Hoewel er bij de intocht op 25 november in Enter, Overijssel – het vierde dorp waar KOZP wil protesteren – alleen roetveegpieten zullen zijn, gaat het protest daar, net als in De Lier, ook door. De actiegroep zou hebben gehoord dat er in de Overijsselse plaats komende weken wel degelijk zwarte pieten te zien zullen zijn.

De Lier

We merken dat ze achterblijven

Woensdagochtend vonden er gesprekken plaats tussen gemeente Westland en KOZP, in het bijzijn van burgemeester Bouke Arends. Maar de dorpscomités hier willen niet af van volledig Zwarte Pieten, hoewel in De Lier ook al roetveegpieten meelopen; ze zouden hebben aangegeven drie jaar nodig te hebben om alle pieten te veranderen naar roetveegpieten, die volgens Afriyie niet te onderscheiden zijn van de zwarte. “Dan neem je het niet serieus,” heeft Afriyie hierover gezegd volgens ANP. Ook geeft hij aan dat de actiegroep na het gesprek “extra gemotiveerd” is om naar De Lier te gaan. “We merken dat ze achterblijven.”

Slavernij

Afriyie en zijn team noemen het verder “jammer” dat burgemeester Arends, die woensdagochtend geen stelling nam in de discussie, niet “wil helpen strijden tegen een van de meest zichtbare doorwerkingen” van slavernij.