Seniorenraad Westland eist vuurwerkverbod

Nieuws
De Seniorenraad Westland wil dat particulieren geen vuurwerk meer mogen afsteken.
De Seniorenraad Westland wil dat particulieren geen vuurwerk meer mogen afsteken. (Foto: Archief)

De Seniorenraad Westland wil een vuurwerkverbod. Dat laten zij weten in een open brief. “Nederland en ook het Westland is tijdens de afgelopen jaarwisseling weer wakker geschud door zwaar en gevaarlijk knalvuurwerk. Waar praten we dan over?”

Bert Slond, Voorzitter Seniorenraad Westland en Ton Kettmann, commissie Mobiliteit en Vervoer zetten in hun brief uiteen waarom zij willen dat er een einde komt aan het particulier afsteken van vuurwerk.

Moet dit dan maar zo door blijven gaan?

“We hebben dit jaar 105 miljoen uitgegeven aan vuurwerk (landelijk, schatting van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), red.). De kosten van de medische hulp, hulpdiensten, vernielingen aan auto’s, huizen, bushokjes et cetera is nog niet bekend, maar zal ook in de tientallen miljoenen lopen. Daarbij zijn er twee dodelijke slachtoffers gevallen en 365 gewonden (in heel Nederland, red.), naast al het leed voor dieren, mensen met longziektes, ouderen en hulpverleners, zoals politie en ambulancepersoneel.” Zij stellen zelfs dat de harde klappen van illegaal vuurwerk als Cobra’s het idee hebben gegeven “van een heuse oorlog. Moet dit dan maar zo door blijven gaan?”

Dringend verzoek

De Seniorenraad Westland is van mening dat alleen een vuurwerkverbod ervoor kan zorgen dat er niet meer zoveel ellende door vuurwerk ontstaat. “Daarom willen we de Gemeente Westland en de landelijke politiek zeer dringend verzoeken om deze gevaarlijke vuurwerkwaanzin te stoppen. Want alle maatregelen die inmiddels zijn getroffen, zijn ontoereikend gebleken.”

Kosten jaarwisseling

De totale kosten van de jaarwisseling 2023/2024 voor gemeente Westland zijn nog niet bekend. Vorig jaar kostte de Westlandse jaarwisseling de gemeenschap bijna 50.000 euro; een daling ten opzichte van het jaar ervoor.