Oekraïense arbeidsmigranten moeten weg van terrein Knoppert

Nieuws
De woonunits bevinden zich aan de Bloemenlaan in 's-Gravenzande.
De woonunits bevinden zich aan de Bloemenlaan in 's-Gravenzande. (Foto: Google Maps)

Een langlopend conflict over de huisvesting van arbeidsmigranten uit Oekraïne op het terrein van amarylliskweker Knoppert in ‘s-Gravenzande is opgelost door de rechtbank in Den Haag. De gemeente Westland had eerder geen vergunning verleend voor deze huisvesting, en de rechtbank heeft op 13 maart besloten dat dit terecht was. Dat betekent dat de ruim vijftig arbeidsmigranten die er wonen moeten verhuizen.

De eigenaar van het terrein, Knoppert, had gehoopt dat de gemeente alsnog een vergunning zou verlenen voor de huisvesting van de arbeidsmigranten, maar dit is niet gebeurd. De rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente juist heeft gehandeld.

Vijf pogingen

In dit proces zijn vijf keer pogingen gedaan om de gemeente te overtuigen om toch vergunningen te verlenen voor de huisvesting van de arbeidsmigranten. Maar de rechtbank heeft nu besloten dat dit niet mag.

Het proces verliep niet zonder complicaties. Er waren verschillende stappen in het proces. 

Het glastuinbouwbedrijf in ‘s-Gravenzande heeft al sinds 2012 vergunningen om woonunits te plaatsen voor haar arbeidsmigranten. Deze vergunningen waren geldig voor vijf jaar. Toen eiseres in 2017 verzocht om verlenging van deze vergunningen, werd dit afgewezen door het college van de gemeente. Dit besluit werd eerder bevestigd door de rechtbank en later door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Ontwikkelkader

In 2018 stelde de gemeenteraad van Westland het “Ontwikkelkader voor de realisatie van extra huisvesting voor arbeidsmigranten in Westland” vast. Dit beleid bepaalt hoe de gemeente omgaat met de huisvesting van arbeidsmigranten.

Toen Knoppert in 2019 opnieuw om verlenging van de vergunningen vroeg, werden deze aanvragen wederom afgewezen door het college. Het college vond dat de aanvragen niet voldeden aan de regels van het bestemmingsplan en het Ontwikkelkader. Daarom weigerde het college mee te werken aan de vergunningen.

In beroep

Eiseres was het hier niet mee eens en ging in beroep bij de rechtbank. Deze week heeft de rechtbank besloten dat het college terecht heeft geweigerd om de vergunningen te verlengen. De rechtbank oordeelde dat eiseres niet voldeed aan alle eisen uit het Ontwikkelkader. Zo had eiseres onder andere te weinig bedden op haar locaties en had ze niet voldoende overlegd met omwonenden.

Dit betekent dat de huisvesting van de arbeidsmigranten op het terrein van Knoppert niet mag doorgaan, zoals de eigenaar had gehoopt.