Arcade Wonen voert maximale huurverhoging door ondanks protest

Nieuws
Corporatiewoningen van Arcade Wonen in Monster.
Corporatiewoningen van Arcade Wonen in Monster. (Foto: Archief/Fotostudio Vlekke)

Arcade Wonen verhoogt de huren per 1 juli maximaal zoals door het Rijk berekend, namelijk met 5,8%. Daarover is de huurdersvereniging teleurgesteld. Tot hun opluchting blijven er wel maatregelen om mensen te helpen die in de knel kunnen komen door een te hogere huur. 

De woningcorporatie is wettelijk verplicht bij een huurverhoging advies te vragen aan de Vereniging voor Arcadehuurders (VvA). VvA was het niet eens met de maximale huurverhoging van 5,8% en stelde een matiging voor naar maximaal 4% verhoging, maar Arcade Wonen voert de maximale verhoging toch door. 

Betaalbaar

De belangrijkste reden dat VvA het niet eens was met de maximale huurverhoging: “Woningbouwcorporaties hebben ook een verantwoordelijkheid voor het realiseren van betaalbare huurwoningen. Daarin staan we niet alleen. Huurdersorganisaties verbonden in de SHH, de Samenwerkende Huurdersorganisaties Haaglanden staan ook negatief op doorvoering van de voorgestelde huurverhoging.”

De VvA adviseerde niet alleen een maximale huurverhoging van 4%, maar stelde ook concreet voor de maatregelen die al voor 2023 bestonden om huurders te helpen, door te trekken naar 2024. Plus een aantal aanvullende maatregelen.

Eind maart is door Arcade aangegeven wat de corporatie met het advies van de VvA doet. “Samengevat komt het erop neer dat zij het percentage voor huurverhoging niet wijzigen. Maar met de voorgestelde maatregelen om mensen te helpen die in de knel (kunnen) komen stemt Arcade in. Daar zijn we blij mee. Daar moet overigens nog wel veel voor worden gedaan.”

Minder huurverhoging

De VvA licht toe: “Het doorvoeren door Arcade van een huurverhoging van maximaal 5,8% is een tegenvaller maar gelukkig pakt de huurverhoging voor een deel van de huurders lager uit. Bij de toepassing van de huurverhoging worden er grenzen gesteld. Zo wordt bijvoorbeeld de huurprijs niet verhoogd wanneer een woning al aan de maximaal redelijke huurprijs zit. Ook wordt door Arcade bij de doorvoering van de huurverhoging gekeken naar de samenstelling van het huishouden en de hoogte van het inkomen (laag, midden en hoog). Dat kan dus betekenen dat het percentage lager wordt. Ook is er het stelsel van huurtoeslagen. Voor huurders die recht hebben op die toeslag wordt een deel van de verhoging gecompenseerd.”

Afspraken

De huurdersvereniging wil verder optrekken met woningbouwcorporaties en de SHH voor meer betaalbare woningen en meer geld voor de verhoging van huurtoeslagen. “We hebben goede afspraken gemaakt om huurders die in de knel kunnen komen te helpen. Wat belangrijk is, en beter kán, is alle mensen te bereiken die een beroep kunnen doen op de afgesproken maatregelen.”

De VvA gaat daar verder over praten met huurders, bewonerscommissies en natuurlijk met Arcade. “We komen ook graag in gesprek als u daar ideeën over hebt.”

Uitzonderingen

Voor wie geldt de huurverhoging niet of minder? Deze maatregelen van de VvA voert Arcade Wonen wél door: 

  • De inkomensafhankelijke huurverhoging wordt gematigd naar € 37,50 (i.p.v. € 50) en € 75 (i.p.v. € 100);
  • Geen huurverhoging voor woningen met een E-. F- of G-label;
  • Huurverlaging voor huurders met een inkomen tot 120% van de minimumgrens kan aangevraagd worden door huurders die al voor 1 maart 2023 bij Arcade huren, met een laag inkomen en die meer dan € 577,91 aan huur betalen en die in 2023 geen huurverlaging hebben gekregen;
  • Servicekosten zo laag mogelijk te houden en huurders te ondersteunen in hun rol van onderhandelaar met de dienstverlener;
  • Gezamenlijk optrekken in het informeren van de doelgroep van AOW-gerechtigde huurders die in aanmerking komen voor vrijwaring van de huurverhoging;
  • Gezamenlijk de mogelijkheden onder de aandacht brengen voor alle huurders die mogelijk in aanmerking kunnen komen voor huurmatiging of -verlaging.

Huurcheck

Benieuwd of jouw huur hoger wordt? Een huurcheck kun je doen op de website van de Woonbond.