Op de pedalen: lucht voor Lev!

Nieuws
Een vrolijke Lev met zijn stoere ooms. Zij gaan ervoor!
Een vrolijke Lev met zijn stoere ooms. Zij gaan ervoor! (Foto: GvW-T)

Soms kan je je zo machteloos voelen als er iemand in je omgeving ziek is en je eigenlijk weinig kunt doen. En vooral als de vooruitzichten nog zo onzeker zijn. Maar dat gevoel kan ook omgezet worden in strijdlust. Zo gaan Dennis van Kester en Reinier Buurman fietsen tijdens Gravel4Air. Voor hun neefje Lev!

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Het kleine manneke scharrelt vrolijk rond in de keuken. Af en toe komt hij even een druifje halen bij zijn moeder maar verder vindt hij het gesprek van de grote mensen niet zo interessant. Met zijn grote nichtje spelen is veel leuker. Lev van Kester. Op 9 februari 2023 werd hij geboren als eerste kindje van Kelly en Robin. Een blakende baby. Maar de roze wolk van de kersverse ouders klapte uit elkaar toen ze hoorden dat hun prachtige baby CF had, cystic fibrosis ofwel taaislijmziekte. Ze konden het nauwelijks geloven.

Foutje in de genen

Taaislijmziekte is een aandoening die ontstaat door een afwijking in de genen, waarbij het slijm in de longen, darmen en andere organen taai en dik is. Dat levert verstopping en vaak problemen op. Het slijm dat moet beschermen tegen bacteriën en dus infecties, is heel taai met benauwdheid, longschade en allerlei andere nare gevolgen. In veel gevallen is deze nu nog ongeneeslijke ziekte helaas fataal. Maar daar willen Kelly en Robin helemaal niet aan denken. Ze doen alles om te voorkomen dat hun kleine ventje ziek wordt. Vakanties met vrienden zijn geannuleerd, bij de minste verkoudheid van familie blijven ze thuis en ze zijn heel erg alert. Met succes want Lev dribbelt voorlopig nog overal doorheen. Hij gaat niet naar de kinderopvang om besmetting te voorkomen, krijgt medicatie en dat gaat goed.

Maar…

Maar er is nog heel veel onderzoek nodig om ook op termijn gezond te blijven en de nare problemen en ziekenhuisopnames zoveel mogelijk te vermijden. Daarom gaan zijn ooms Dennis van Kester en Reinier Buurman fietsen. Drie dagen lang, van 30 mei tot en met 2 juni, gaan zij de uitdaging aan: 100 km per dag over gravelstroken, met pittige beklimmingen en spannende afdalingen in het Zuid-Limburgse, het Belgische en het Duitse landschap. “Je bent als familie altijd heel alert rondom Lev maar verder sta je gewoon machteloos,” zeggen de twee mannen. “Dit is iets wat wij wél kunnen doen. Ons, inmiddels bijgestelde doel is, om minimaal € 8000,- op te halen. We doen allemaal wat; tante Cindy geeft yogalessen, hier en daar lopen acties en we hangen posters op. Maar er is gewoon heel veel geld nodig!”

Opgelucht

En dus trainen de mannen zich het ‘snot voor de ogen’ door het Westland en Midden-Delfland. Straks gaat een groot deel van de familie mee ter ondersteuning naar Slenaken waar de monstertocht begint. “Iedereen draagt zijn steentje bij.” Kelly en Robin zijn ontzettend dankbaar voor al deze hulp. “We zijn heel voorzichtig met Lev maar we kunnen hem niet in een glazen kooi laten opgroeien. Hij moet ook echt kind kunnen zijn.” Juist daarom is sponsoring, hoe klein of hoe groot ook, hard nodig. Wilt u de mannen steunen? Kijk op https://gravel4air.inactie4air.nl/teams/team-lev en doneer aan Team-Lev. Zodat dit schattige kereltje later ook opgelucht kan zijn.