Westland stemt voor sociale koop in De Driesprong

Politiek
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Het moet ook mogelijk zijn sociale koopwoningen te bouwen in De Driesprong in Kwintsheul. Het bouwprogramma voorzag in 30 procent sociale huurwoningen. Dat kan deels worden vervangen voor sociale koopwoningen als dat nodig blijkt, wat betreft de Westlandse gemeenteraad. Die heeft daarvoor een amendement (voorstelwijziging) aangenomen waarover wethouder Ben van der Stee uitleg mag gaan geven bij de provincie.

door Evelyne Lammerding

Het voorstel voor het bestemmingsplan De Driesprong is woensdagavond in aangepaste vorm aangenomen door de Westlandse gemeenteraad.

Een amendement van GemeenteBelang Westland, Westland Verstandig en VVD dat de mogelijkheid wil openlaten om een deel van de sociale huurwoningen te vervangen voor sociale koopwoningen, is met 28 stemmen voor en elf tegenstemmen aangenomen. Daarmee is het voorstel voor het bestemmingsplan De Driesprong gewijzigd.

Het voorstel voor het bestemmingsplan is daarna met 35 stemmen voor en vier tegen aangenomen. Wethouder Ben van der Stee (Westland Verstandig, Ruimtelijke Ordening) mag nu in gesprek met de provincie om uit te leggen wat de bedoeling is van het amendement.

Sociaal bouwen

Tijdens de bespreking van het plan voor de Driesprong in de gemeenteraad lag de nadruk op ‘sociaal bouwen’.

De provincie Zuid-Holland heeft in het verleden na lang praten toestemming gegeven aan de gemeente om woningen te bouwen op tuinbouwgrond. Op voorwaarde dat 30 procent van het bouwprogramma uit ‘sociaal’ zou bestaan, zo hield GBW-raadslid André van den Berg de raad voor.

Eerder deze maand in de commissie Ruimte droeg GBW-raadslid Joep van Veen datzelfde argument aan. Hij zwengelde toen de discussie over sociaal kopen en sociaal huren aan. Volgens hem heeft in het verleden nergens gestaan dat 30 procent sociaal betekent dat het om sociale huurwoningen gaat. Volgens de fractie kan het ook gaan om sociale koopwoningen.

GBW stelt ook dat Heulenaren meer behoefte hebben aan sociale koopwoningen dan aan sociale huurwoningen. Aangezien er naar lokale behoefte wordt gebouwd, zo zegt de fractie, zijn sociale koopwoningen wel degelijk nodig in het bouwprogramma.

Flexibel

Het amendement van GBW, Westland Verstandig en VVD zorgt ervoor dat het bouwprogramma flexibel wordt.

Uitgangspunt is het huidige bouwprogramma met zijn 30 procent sociale huurwoningen. Het gaat om vijf rijtjeshuizen en 63 appartementen in de sociale huur.

De Driesprong wordt in vijf fasen gebouwd. Ook de sociale huurwoningen worden in etappes gebouwd.

GBW heeft gezegd fase 1 volgens plan te willen laten doorgaan. Als naderhand blijkt dat vanuit Kwinstheul geen vraag meer is naar sociale huurwoningen terwijl er nog geen 68 sociale huurhuizen zijn gebouwd, dan moeten de resterende geplande sociale huurwoningen worden omgezet in sociale koopwoningen. Zo wordt het amendement uitgelegd door de indieners.

“Als er iets verandert, dan gebeurt dat in de laatste fase van de bouw,’’ zei Van der Stee over de wijziging.

Stemming

Een meerderheid van de raad (35 stemmen voor) is meegegaan in het gewijzigde voorstel. D66, Groen Links en PvdA zijn tegen het gewijzigde voorstel.

Van der Stee gaat met de gedeputeerde in gesprek over het veranderde voorstel. Hij houdt de raad op de hoogte als er wijzigingen optreden.