Kraaiennest meest vervuilde natuurgebied: ‘Bedrijven aanpakken’

Politiek
Volgens het 25 augustus gepubliceerde rapport van Natuur en Milieu komt de vervuiling van het water in Het Kraaiennest vooral door glastuinbouwbedrijven.
Volgens het 25 augustus gepubliceerde rapport van Natuur en Milieu komt de vervuiling van het water in Het Kraaiennest vooral door glastuinbouwbedrijven. (Foto: Archief)

Het Westlandse natuur- en recreatiegebied het Kraaiennest staat op plaats 1 van een lijst van 153 natuurgebieden die zijn onderzocht op bestrijdingsmiddelen. Daarop wijst de Algemene Waterschapspartij (AWP), die zetelt in het Hoogheemraadschap van Delfland, waar ook Westland onder valt. 

AWP heeft al meerdere keren gepleit voor een extra heffing op de glastuinbouw om extra controleurs aan te stellen. Dit vanwege de waterkwaliteit, die al jaren slecht is. Dat beeld wordt bevestigd door nieuw onderzoek.

Broekpolder ook

Het Centrum Milieukunde, gelieerd aan de Universiteit Leiden heeft 153 natuurgebieden in heel Nederland onderzocht op bestrijdingsmiddelen, in opdracht van Natuur en Milieu. In het rapport ‘Hoe giftige bestrijdingsmiddelen onze natuur bedreigen’, dat vrijdag 25 augustus werd gepubliceerd, staat over het Kraaiennest: “De regio staat bekend om de slechte waterkwaliteit, door de hoge dichtheid van glastuinbouw in dit gebied. Het waterschap probeert vervuilers op te sporen, om de waterkwaliteit te verbeteren.”

Boswachters zien de schade aan de natuur hier dagelijks

“Natuurmonumenten deed in 2022 een oproep aan het waterschap om de stromingsrichting van het water aan te passen,” staat verder in het rapport. “Dat deed ze omdat er te veel bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden in Midden-Delfland, waar het Kraaiennest in ligt, terechtkomen, en de boswachters de schade aan de natuur hier dagelijks zien.”

Schade aan natuur

Omdat de voedselproductie in het huidige grootschalige industriële land- en tuinbouwsysteem in Nederland vooral efficiënt moet zijn, komen er grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen in het milieu terecht; ook in het water. Dit leidt ertoe dat planten en dieren in en om het water schade oplopen en zelfs sterven. Daarmee neemt de biodiversiteit af, schrijft Natuur en Milieu.

Naast Het Kraaiennest staat ook natuur- en recreatiegebied Broekpolder bij Vlaardingen in de top 3 van meest vervuilde natuurgebieden in Delfland. AWP wijst erop dat ook andere natuurgebieden in Zuid-Holland slecht scoren.

‘Waterkwaliteit moet beter’

“De waterkwaliteit in Delfland is al jaren onvoldoende,” schrijft Hans Middendorp, fractievoorzitter van AWP Delfland. “In het Coalitieakkoord van voorjaar 2023 (van het Hoogheemraadschap van Delfland, red.) staat het voornemen om méér controles uit te voeren bij glastuinbouwbedrijven. Nu wordt zo’n bedrijf gemiddeld slechts één keer in de vier jaar geïnspecteerd.”