Gemeente bevestigt eerder besluit: ‘RK begraafplaats Dijkweg geen monument’

Politiek
R.K.Begraafplaats, Dijkweg, Naaldwijk
R.K.Begraafplaats, Dijkweg, Naaldwijk (Foto: H.C.Veerkamp)

De gemeente Westland gaat de Rooms Katholieke begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk niet aanwijzen als monument. Daarmee is een eerder besluit bevestigd.

De status van de begraafplaats is al jaren een politiek heet hangijzer. Al in 2020 krijgt de St. Adrianusparochie een vergunning om 300 graven in een deel van de begraafplaats te ruimen. Reden daarvoor zijn bouwplannen op het naburige terrein en de kosten van onderhoud. De parochie geeft aan die kosten niet te kunnen dragen. 

Onder meer Genootschap Oud-Westland en Stichting Terebinth willen de begraafplaats laten aanwijzen als gemeentelijk monument om de ruiming tegen te houden. Ondanks een positief oordeel van de monumentencommissie gaat het college daar in september 2021 niet mee akkoord.

De organisaties maken daarop bezwaar. De bezwarencommissie brengt in maart 2022 het advies uit om een nieuw onderzoek te verrichten naar de monumentwaardigheid van de begraafplaats, omdat het oude onderzoek inmiddels 17 jaar oud is. Dat onderzoek is nu afgerond. Hieruit is naar voren gekomen dat de begraafplaats met 2 punten omlaag is gegaan ten opzichte van 2006/2007 en een eindscore heeft behaald van 13 punten. Dat is net onder de grenswaarde van 14 punten. Daarom verklaard het college het bezwaar van de organisaties ongegrond.


Foto: RKBN

Het parochiebestuur van de St. Adrianus is blij met de beslissing van de gemeente. “De begraafplaats aan de Dijkweg is op initiatief van en in goede samenspraak met de toenmalige gemeente Naaldwijk gesloten in 1982”, schrijft  André Vijverberg namens het parochiebestuur van de St. Adrianus. “Het parochiebestuur beschouwt de oude, gesloten en vervallen begraafplaats als niet monumentwaardig. Het bestuur is voornemens om het voorgedeelte (Het Voorhof) in te richten als een historische en gedenkwaardige plek waar momenten van herinnering, stilte en bezinning samenkomen.

“Op initiatief van gemeente Naaldwijk is al in 1977 gesproken over het sluiten van de begraafplaats. De grafrust is op dit moment ruim verstreken en zorgvuldig hebben we nabestaanden geïnformeerd over de volgende fase na het verstrijken van de grafrust. Het besluit van de gemeente sterkt ons om deze weg zorgvuldig verder te vervolgen.”