Kay Huisman verzekert zich van een plaats bij Shorttrack World Cups

Sport
Huisman wist zich overtuigend te handhaven.
Huisman wist zich overtuigend te handhaven. (Foto: Iceskatephotos)

Monsternaar Kay Huisman, heeft afgelopen weekend overtuigend zijn plek veiliggesteld in de eerste ronde van de Shorttrack World Cups in Montreal, Canada, en een veelbelovende start gemaakt voor het schaatsseizoen 2023-2024.

De basis voor deze prestatie werd gelegd tijdens het Nationaal Kampioenschap Shorttrack, waar Huisman een zilveren medaille behaalde op de 1500 meter en vijfde werd op de 500 meter. Hiermee verzamelde hij al aanzienlijke punten.

Sterke concurrenten

In het afgelopen weekend moest hij de strijd om een van de zes felbegeerde World Cup-tickets aangaan tijdens het Dutch Open, waar elf Teamnlshorttrack-rijders streed om de tickets. Ook stonden sterke concurrenten uit Hongarije en Groot-Brittannië op het ijs. Huisman wist zich echter overtuigend te handhaven in dit veld. Hij bereikte de hoogste finales op zowel de 500 als de 1000 meter, waarin hij tweede werd achter de onverslaanbare Jens van ‘t Wout. Op de 1500 meter eindigde hij ook in de hoogste finale, waar hij als zevende eindigde.

Dubbele sleutelbeenbreuk

De prestaties van Huisman zijn des te opmerkelijker omdat hij in de zomerperiode een dubbele sleutelbeenbreuk opliep bij een aanrijding, wat resulteerde in het missen van belangrijke trainingsuren en schaatssessies. Dit leek hem echter niet te hinderen bij zijn streven naar de World Cup-tickets. De eerste twee World Cups vinden plaats in Canada, gevolgd door nog vier in Azië en Europa. Huisman hoopt zich via deze weg te kwalificeren voor het WK Shorttrack 2024, dat in maart wordt gehouden in Ahoi’ in Rotterdam.