Na 18 wedstrijden winst nu verlies voor Leerdam in Peking

Sport
Leerdam gaf na de race aan zich niet helemaal top te voelen.
Leerdam gaf na de race aan zich niet helemaal top te voelen. (Foto: NOS)

Op 18 november bij de wereldbekerwedstrijden in Peking heeft Jutta Leerdam haar dominante reeks van achttien opeenvolgende overwinningen op de 1.000 meter doorbroken. De Nederlandse schaatskampioene, eerder verslagen bij de Olympische Spelen van 2022 op dezelfde baan, werd dit keer voorbijgestreefd door Miho Takagi uit Japan en de Amerikaanse Kimi Goetz.

Leerdam, die haar laatste 1.000 meter in februari 2022 op dit ijs verloor, kon niet tippen aan de snelheid van haar concurrenten. De Amerikaanse Goetz zette een snellere tijd neer van 1.14,45, terwijl Leerdam eindigde op 1.14,88, een verschil van 0,43 seconden.

In een spannende laatste rit werd Takagi wederom de overwinnaar, ditmaal met een minimale marge van slechts een honderdste op Goetz. Takagi, die eerder Leerdam tijdens de Olympische Spelen naar zilver verwees, behaalde goud met een tijd van 1.14,44.

‘Niet helemaal top’

Leerdam gaf na de race aan zich niet helemaal top te voelen, wat mogelijk invloed had op haar prestatie. Ze verwees ook naar haar privésituatie als mogelijke oorzaak voor haar mindere vorm. Ondanks deze tegenslagen blijft ze vastberaden en zegt ze zich te willen focussen op betere prestaties later in het seizoen.

Hoewel Leerdam haar zegereeks heeft verloren, blijft ze vastbesloten om haar kracht te tonen en te bewijzen dat ze beter kan dan wat ze nu heeft laten zien.

Bron: NOS