Jutta Leerdam terug aan de top na zeldzame nederlaag

Sport
Jutta Leerdam is blij dat ze weer terug is op haar plek.
Jutta Leerdam is blij dat ze weer terug is op haar plek. (Foto: NOS)

Na een zeldzame nederlaag twee weken geleden heroverde Jutta Leerdam uit ‘s-Gravenzande gisteren in Stavanger haar positie als de koningin van de 1000 meter. De Nederlandse schaatser had een overtuigende rit die haar de eerste plaats bezorgde, verslaand daarmee Miho Takagi en landgenote Antoinette Rijpma-de Jong.

Leerdam, die in Peking haar zeldzame nederlaag leed, maakte in Stavanger een opmerkelijke comeback. Haar rit tegen Mei Han was indrukwekkend; ze overtrof iedereen met de snelste tussenronde (27,1 seconden) en eindigde met een tijd van 1.15,26. Hiermee was ze bijna drie tienden van een seconde sneller dan Takagi, die als tweede eindigde.

Voor Rijpma-de Jong was dit een primeur; ze behaalde nog nooit eerder een wereldbekermedaille op de 1000 meter. Haar race tegen de Amerikaanse Brittany Bowe resulteerde in een tijd van 1.15,74, genoeg om op het podium te eindigen.

Blij

Leerdam, in een reactie na haar overwinning, erkende de waarde van een zeldzame nederlaag: “De eerste keer verliezen na zó lang, dat is natuurlijk niet lekker. Dus ik ben blij dat ik weer terug ben op mijn plek.”

Naast Leerdam’s triomf was er ook succes op de massastart, waar Irene Schouten en Marcel Bosker de eerste plaatsen veroverden. Schouten domineerde de massastart met een ongekende prestatie, waarbij ze zelfs het hele peloton voorbijging.

Nieuw perspectief

Voor Leerdam betekende haar overwinning in Stavanger niet alleen een terugkeer naar haar dominante positie, maar ook een nieuw perspectief na een uitdagende periode. Ze onthulde dat kleine kwetsuren en persoonlijke omstandigheden haar prestaties beïnvloedden, maar haar focus ligt op de WK afstanden in Calgary, waar ze haar titel wil verdedigen.

Opluchting

Het herwinnen van haar scherpte voelt voor Leerdam als een opluchting en een terugkeer naar haar gebruikelijke vorm. Het verlies heeft haar aangespoord om nog sterker terug te komen, met haar blik gericht op belangrijkere wedstrijden in de toekomst.

Voor Leerdam en haar collega’s staat nu een trainingskamp in Italië op de planning, gericht op het voortdurend verbeteren van hun prestaties.