Externe partijen redden dienst Royal FloraHolland in Naaldwijk

Zakelijk
Afbeelding
(Foto: Archief)

Er zou per 1 januari een einde komen aan de Flower Handling Services bij Royal FloraHolland in Naaldwijk, een soort verpak- en verkoopservice, maar Valstar Handling en FGP Handling redden de dienst, met enige aanpassingen, van de ondergang. Vier maanden later blikken de bedrijven tevreden terug op de eerste periode van hun overname.

Op 1 januari 2024 zag Royal FloraHolland zich genoodzaakt om haar Flower Handling Services in Naaldwijk stop te zetten. Deze service, die internationale kwekers hielp bij het gereedmaken van hun producten voor de veiling, kon niet langer kosteneffectief worden aangeboden vanwege de bestaande tarieven. Dit nieuws bracht onzekerheid met zich mee over de toekomst van de ondersteuning voor kwekers in de regio.

Over aan markt

Guido Vollebregt, teammanager International Sales Accountmanagement bij Royal FloraHolland, legt uit: “Het was een moeilijke beslissing om te stoppen, maar de kosten waren simpelweg te hoog om de service voort te zetten zoals we dat deden.” In een poging om de dienstverlening aan kwekers te behouden, zocht Royal FloraHolland naar mogelijkheden voor samenwerking. Toen dit niet haalbaar bleek, besloten ze de dienst over te dragen aan de markt, in de hoop dat externe partijen de taken zouden overnemen.

Valstar Handling en FGP Handling

De overgang naar nieuwe partners verliep niet zonder uitdagingen, maar al snel toonden twee externe bedrijven interesse en zetten de dienstverlening voort. Valstar Handling en FGP Handling, beiden ervaren in de bloemen- en plantensector, namen het stokje over en begonnen met het ondersteunen van kwekers in de regio Naaldwijk.

Valstar Handling, gespecialiseerd in rozen, en FGP Handling, gericht op zomerbloemen uit met name Italië, zagen de kans om hun diensten uit te breiden naar Naaldwijk als een waardevolle kans. “We wilden eerst kijken of het levensvatbaar was voordat we volledig investeerden,” zegt Geert Valstar van Valstar Handling. “Maar met de steun van ervaren medewerkers, zoals Aniel, die eerder bij Royal FloraHolland werkten, konden we snel operationeel worden.”

Soepele overgang

Thierry van Eijk van FGP Handling voegt toe: “We hebben hard gewerkt om ons aan te passen aan de nieuwe omgeving en om kwekers de best mogelijke service te bieden. Door te luisteren naar hun behoeften en het delen van expertise, zijn we erin geslaagd om een soepele overgang te realiseren.”

Het succes van deze nieuwe partnerschappen is niet alleen een opluchting voor kwekers in de regio, maar draagt ook bij aan de stabiliteit van de hub in Naaldwijk, waardoor het aantrekkelijk blijft voor internationale kwekers in de toekomst. 

Bron: Royal FloraHolland