DIY: verf verwijderen van oude meubels

Accessoires
Wil jij die oude kast of tafel een nieuwe look geven? Volg deze tips!
Wil jij die oude kast of tafel een nieuwe look geven? Volg deze tips! (Foto: Adobe Stock)

Wil jij die oude kast of tafel een nieuwe look geven? Wij vertellen je hoe je verf van oude meubels kunt verwijderen!

Bereid je goed voor, want het is nog een flinke klus om een meubelstuk te restaureren! Draag oude kleding (dat lekker vies mag worden), evenals een veiligheidsbril om te voorkomen dat er stof in je ogen komt. Zet daarnaast een raam open voor de frisse lucht en ventilatie.

Verf verwijderen van oude meubels

De eerste methode om verf te verwijderen van oude meubels: schuren. Er zijn verschillende goede schuurmachines, waardoor je een stuk sneller klaar bent dan wanneer je dit met de hand doet. Ga bij stukjes die je lastiger kunt bereiken met de schuurmachine handmatig aan de slag. Bij meubels van behandeld hout is het slim om schuurpapier met een korrelgrootte van P80 te gebruiken. Zo kun je de eerste lagen verf wegschuren, zonder dat het schuurpapier vol zit met verfresten. Gebruik korrelgrootte P120 om het meubelstuk na te schuren. 

Let op: geschuurd hout is kwetsbaar voor aanraking met blote handen. Hierdoor kunnen er vlekken in het hout ontstaan. Ga daarom zo snel mogelijk over tot de nabehandeling.


Verf verwijderen met hitte

De tweede methode: verf verwijderen met hitte. Dit kan door een verfföhn te gebruiken, in combinatie met een verfkrabber. De föhn verhit de verf, evenals alle laklagen. Deze lagen kun je er vervolgens afkrabben met de verfkrabber. Tip: werk met de nerf van het hout mee. Hierdoor voorkom je dat het meubelstuk beschadigd raakt. Nadat de verf eraf is, kun je het meubelstuk nog even schuren. Let op: ook hierbij moet je jezelf goed beschermen. Draag handschoenen én zorg voor goede ventilatie. 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!