Wat betekent het A+++ energielabel?

Duurzaam
A+++ is het hoogst haalbare energielabel.
A+++ is het hoogst haalbare energielabel. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Deze keer leggen we uit wat het A+++ energielabel betekent! 

Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning en kijk je op de website van de makelaar naar de specificaties? Dan zul je ongetwijfeld regelmatig het energielabel A+++ tegenkomen. Dit is het hoogst haalbare energielabel. Veel huizen worden tegenwoordig namelijk energie-efficiënt gebouwd én kant-en-klaar ingericht.

Wat betekent het A+++ energielabel?

Een woning met het A+++ teken is energieneutraal. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen om stroom op te wekken. Denk aan een dak met zonnepanelen, windmolens of aardwarmte. 

Daarnaast is een A++++ woning ontzettend goed geïsoleerd. Alle ramen bestaan uit driedubbel glas, oftewel: het HR+++ glassysteem. De woning wordt verwarmd door een warmtepomp, zonneboiler of zeer zuinige CV-ketel.  

Apparaten met het A+++ energielabel

Huishoudelijke apparaten, zoals de vriezer en koelkast, staan 24/7 aan. Dit betekent dat ze veel energie verbruiken. De Europese Unie heeft in 2010 een richtlijn opgesteld, wat betekent dat elk huishoudelijk koel- en vriesapparaat een energielabel moet krijgen. Hierdoor weet jij, als bewoner, hoe duurzaam jouw apparaten zijn.

Dit energielabel heeft verschillende klassen, van A tot en met G. Klasse A is daarbij het meest zuinig en klasse G het minst. Wasmachines, vriezers en koelkasten kunnen een nóg hogere klasse krijgen dan A, namelijk A++ of A+++. Deze plustekens geven een betere indicatie van de energie-efficiëntie. Hoe meer plustekens, hoe duurzamer! 

Vergelijken

Je kunt de energie-efficiëntie daarnaast ook aan de kleuren zien. Een donkergroen label betekent dat een apparaat erg zuinig is. Bij een rood label verbruikt juist het apparaat juist (onnodig) veel energie. 

Het energie-efficiëntielabel staat ook op koel- en vriesapparaten modellen in de winkel, wat het makkelijk maakt om ze met elkaar te vergelijken.

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!