De duurzame stad van de toekomst

Duurzaam
Van hangtuinen tot groenbomen: zó ziet de duurzame stad van de toekomst eruit.
Van hangtuinen tot groenbomen: zó ziet de duurzame stad van de toekomst eruit. (Foto: Adobe Stock)

Hoe ziet de duurzame stad van de toekomst eruit? Welke elementen komen hierin terug en hoe blijven deze steden zo leefbaar mogelijk? Rodi Wonen geeft een inkijkje in de (nabije) toekomst!

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dit is te merken in de Nederlandse stedenbouw en architectuur. ‘Minder stenen, meer ruimte voor groen’ is het motto van verschillende gemeentes. Van hangtuinen tot groenbomen, zó ziet de duurzame stad van de toekomst eruit.

De duurzame stad van de toekomst

1. Bomen zijn een belangrijk onderdeel van de duurzame stad van de toekomst. Bomen zorgen voor verdamping en schaduw. Hierdoor ontstaat aangenamer stadsklimaat. Daarnaast kan regenwater beter weggevoerd worden. Ook niet onbelangrijk: waterverdamping in steden zorgt voor verkoeling.  Parken, plantsoenen en bermen zijn daarnaast volop aanwezig.  

2. Waterverspilling komt niet voor in de duurzame stad van de toekomst. Regenwater wordt niet weggevoerd, maar gerecycled tot drinkwater en gebruikt voor huishoudens. Daarnaast wordt het opgeslagen in ondergrondse tanks. In droge tijden wordt dit gebruikt om het stadsgroen water te geven. 


3. Biodiversiteit is aan de orde van de dag. Er is genoeg voedsel én een prettig klimaat voor (bedreigde) stadsdieren en insecten. Hierdoor ontstaat een goed functionerend ecosysteem. Hierdoor kunnen muggen of eikenprocessierupsen geen plaag worden.

Duurzame steden in Nederland

4. Groene tuinen met weinig tot geen tegels spelen een grote rol in de duurzame stad. Datzelfde geldt voor groendaken. Dit is een dak waarop planten groeien; het wordt ook wel een vegetatiedak genoemd. Zo’n dak ziet er niet alleen mooi uit; het stimuleert ook de biodiversiteit en reguleert de temperatuur van huizen. In de zomer zal het dus lekker koel zijn en in de winter aangenaam warm. 

5. Groen is niet alleen belangrijk voor het milieu, het draagt ook bij aan de geestelijke én lichamelijke gezondheid. Het maakt ons gezonder, gelukkiger en de kans op depressies verkleint. Wanneer we in aanraking komen met de natuur, krijgen we er meer oog voor en gaan we het waarderen. Dat geldt ook voor kinderen die opgroeien in een bosrijke omgeving. 


6. Groene wandelroutes en fietsroutes zijn overal te vinden. Deze nodigen mensen uit om in beweging te komen. Daarnaast zijn het leuke ontmoetingsplekken. Kortom: stadsgroen zorgt voor een rijkere beleving in de woon-, school- en werkomgeving.

7. De autovrije buurt is in opkomst. Auto’s bepalen tegenwoordig de inrichting van de straat. In autoluwe straten zie je ruim 60 procent aan groen en dit verbetert de leefbaarheid. Een mooi vooruitzicht. 

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!