De duurzame voordelen van slim glas

Duurzaam
Slim glas is waarschijnlijk binnenkort verkrijgbaar voor consumenten.
Slim glas is waarschijnlijk binnenkort verkrijgbaar voor consumenten. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Door duurzame maatregelen te treffen in huis, bespaar je op de energierekening. Wel zo fijn! Deze keer leggen we de voordelen van slim glas uit. 

Nieuwsgierig? Lees snel verder! 

Slim glas duurzaam

Wil je de woning energiezuinig maken? De kans is groot dat je hier binnenkort slim glas voor kunt gebruiken. Slim glas wordt ook wel ‘smart glass’ of ‘privacyglas’ genoemd. Dat werkt zo: een speciale coating - bestaande uit een ultradun laagje vanadiumdioxide - geeft je de mogelijkheid om het glas een andere kleur te geven. Dit heeft meerdere voordelen. 

Waarom slim glas?

Het tinten van ramen houdt warmte buiten. Dit bespaart apparatuurkosten om het huis mee te koelen, zoals de airconditioning. Doordat de ramen opkleuren wordt opwarming door de zon voorkomen. Er bestaat al glas waarbij de transparantie verandert, maar hier is elektriciteit voor nodig. Dankzij de coating van vanadiumdioxide blijft je huis koel in de zomer en warm in de winter, zónder dat daar stroom voor nodig is. 


Besparen met slim glas

Is het koud buiten? Met een swipe op je smartphone krijgt het glas van de ramen weer de originele kleur. Volgens de ontwikkelaars van slim glas bespaart dit ruim twintig procent elektriciteit. Wel zo fijn, met de huidige energieprijzen! Slim glas maakt je woning lekker energiezuinig. De mogelijkheden van slim glas worden momenteel verder onderzocht. Deze ontwikkeling moet leiden tot een commerciële toepassing van de techniek, zodat we het ook thuis kunnen installeren. Handig!