Kamerplanten in leven houden: 6 tips!

Duurzaam
Geen groene vingers? In dit artikel ontdek je hoe je kamerplanten in leven houdt!
Geen groene vingers? In dit artikel ontdek je hoe je kamerplanten in leven houdt! (Foto: Adobe Stock)

Heb jij moeite om kamerplanten in leven te houden? En wil je graag groene vingers krijgen? Lees dan snel verder!

Groene planten zijn onmisbaar in huis. Ze brengen sfeer, verminderen stress én verbeteren de luchtkwaliteit in jouw woonkamer. Sterker nog, planten zorgen voor een betere akoestiek! Kortom: genoeg redenen om jouw interieur te voorzien van wat groene pareltjes. 

Kamerplanten in leven houden: tip 1

Koop niet zomaar een plant, maar bedenk eerst waar je ‘m wil plaatsen. Op de vensterbank in het zonnetje? Naast de keukentafel in een donker hoekje? Het is belangrijk om te weten wat de lichtinval is. Voldoende daglicht is namelijk enorm belangrijk, want zonder kan de kamerplant niet overleven. 

Kamerplanten in leven houden: tip 2

Eén van de meest gemaakte fouten is dat mensen kijken welke planten ze mooi vinden, maar daarbij vergeten welke verzorging deze plant nodig heeft. Zoek je een plant voor een plek met weinig daglicht? Houd er rekening mee dat je een plant uitkiest die hier goed tegen kan, want hij kan niet zomaar overal staan. Het is zonde als een kamerplant sterft doordat ‘ie op de verkeerde plek staat. 

Kamerplanten in leven houden: tip 3

Staat de plant inmiddels? Dan heeft ‘ie vaak maar één keer in de week een beetje water nodig. Tip: strooi wat hydrokorrels onderin de pot. Deze korrels nemen een deel van het overtollige vocht op en geven dit later weer af aan de potgrond. In de zomer hebben planten meestal wat meer water nodig. De beste tip is dan ook: controleer de aarde op vochtigheid. Is deze droog? Geef ‘m dan wat extra water. 

kamerplanten in leven houden, planten in leven houden, kamerplant in leven houden, kamerplanten verzorgen tips, planten snel dood tips, kamerplanten verzorgen, planten verzorgen tips, binnenplanten verzorgen tips,

Kamerplanten in leven houden: tip 4

Planten hebben regelmatig een vitamine boost nodig. Check daarom goed welke voeding én hoeveel voeding jouw plant nodig heeft. De meeste planten moeten gevoed worden tussen maart tot oktober, oftewel de groeiperiode. In de koude wintermaanden staan planten in ruststand en hebben dus minder water en plantenvoeding nodig. Tip: let op dat je planten in de groeiperiode niet té veel voeding geeft. Liever iets te weinig dan teveel, dus informeer jezelf goed over de gewenste hoeveelheid.

Heeft jouw plant dode bladeren? Verwijder deze dan snel, want hoe langer ze blijven zitten, hoe meer energie het de plant kost om te herstellen.

Kamerplanten in leven houden: tip 5

De beste tijd om een plant te verpotten is het voorjaar. Tip: zoek een pot uit die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot. Let op dat je niet gelijk in enthousiasme een té grote pot koopt. In zo’n pot blijft overtollig water onderin zitten. Hierdoor blijft de aarde te nat, wat de plant niet zo fijn vindt. 

Kamerplanten in leven houden: tip 6

Zeker in de zomer vinden planten het héérlijk als je de bladeren sproeit met een plantenspuit. Door de bladeren te sproeien, verhoog je de luchtvochtigheid. Verschillende planten komen oorspronkelijk uit gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Ze vinden het dus geweldig als je de natuurlijke leefomstandigheden nabootst. De plant neemt het water op via de bladeren. Handig, toch?

Veel succes met het verzorgen van jouw planten. Met déze tips blijven ze ongetwijfeld een stuk langer leven! 

Meer inspiratie? 

Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!