Dé checklist als je verhuist naar een huurwoning

Huis
Van de inboedelverzekering tot internet en TV: deze zaken moet je regelen!
Van de inboedelverzekering tot internet en TV: deze zaken moet je regelen! (Foto: Adobe Stock)

Yes, het is zover: je gaat eindelijk verhuizen naar jouw huurwoning! Met déze checklist weet jij zeker dat je alles geregeld hebt voordat je de sleutel krijgt. 

Checklist huurwoning

- Controleer de huurovereenkomst. Kloppen alle ingevulde gegevens? Is het duidelijk welke kosten voor jouw rekening zijn, en welke voor de verhuurder? En; hoe zit het met de borg? Door duidelijke afspraken te maken voorkom je eventuele geschillen. 

- Houd er rekening mee dat de verhuurder na 12 maanden de huurprijs mag verhogen.

Oplevering van de woning

- Een huurwoning is - in tegenstelling tot een koopwoning - niet jouw eigendom. Wanneer je vertrekt, moet de woning er weer precies zo uitzien als bij de oplevering. Kortom: je maakt de muren weer wit en vult eventuele boorgaten. 

- Heb je eenmaal de sleutel gekregen? Inspecteer de woning op eventuele gebreken. Denk aan een beschadigde afzuigkap of krassen op het aanrecht. Meld het direct bij de verhuurder wanneer je zulke beschadigingen tegenkomt. Zo voorkom je dat jij straks de rekening mag betalen. 

Huurtoeslag aanvragen

- Verhuis je naar een sociale huurwoning? In 2022 krijg je huurtoeslag als jouw vermogen op 1 januari niet hoger was dan € 31.747. Heb je een partner? Dan mag het gezamenlijke vermogen op 1 januari 2022 maximaal € 63.494 zijn. Je kunt jouw huurtoeslag berekenen en aanvragen via Mijn Toeslagen op de website van de Belastingdienst. 

Gemeente

- Ga je verhuizen? Geef jouw nieuwe adres door aan de gemeente. Ja, ook als je in dezelfde stad blijft wonen! Regel dit rechtstreeks via de website van de gemeente, waar je kunt inloggen met DigiD. Let op: doe dit binnen 5 dagen na de sleuteloverdracht. Zodra de inschrijving bekend is bij de gemeente, krijg je een bevestigingsbrief op jouw nieuwe adres. Je nieuwe adres wordt automatisch doorgegeven aan o.a. de zorgverzekeraar, politie, belastingdienst en DUO. 

Let op: je moet jouw nieuwe adres zelf doorgeven aan o.a. de sportschool, bank, werkgever, kinderopvang, school, internetprovider, kranten en tijdschriften, vakbond en goede doelen.  

Gas, water en licht

- Bij de meeste huurwoningen moet je gas, water en licht zelf regelen. Bij sommige huurwoningen zit dit standaard bij de maandelijkse huurprijs in. Tip: zorg ervoor dat alles in kannen en kruiken is op de dag dat je de sleutel krijgt. Sluit je energiecontract ruim twee weken voor de verhuisdag af. Tip: vergelijk verschillende energieaanbieders. Zo kom je er snel achter welke energieleverancier de scherpste prijs heeft! 

- Elke regio binnen Nederland heeft een vaste waterleverancier. Ga je verhuizen? Meld je dan af of aan bij de waterleverancier in jouw regio. Geef altijd de begin- en eindstand van de meter door, zodat de watermaatschappij de correcte start- en eindstand kan bepalen. 

Verzekeringen

- Wanneer je op jezelf woont, is het verstandig dat je een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Hierdoor zijn jouw eigendommen verzekerd tegen brand, inbraak, vandalisme en waterschade. Vergelijk de verzekeringen online, zodat je altijd de meest voordelige keuze maakt. 

Internet en Netflix

- Vergeet ook niet een abonnement af te sluiten voor internet, bellen en TV. Denk alvast na waar je de TV wilt plaatsen, zodat je de kabels makkelijk kunt trekken voordat de meubels er staan. 

Veel plezier in jouw nieuwe huurwoning!

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!