Begin je eigen moestuin: 5 tips

Tuin
Altijd al je eigen moestuin willen beginnen? Volg deze tips!
Altijd al je eigen moestuin willen beginnen? Volg deze tips! (Foto: Adobe Stock)

Wil je graag een moestuin beginnen, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Wij leggen het uit!

Begin je eigen moestuin

Tip 1: je start met het zoeken van de juiste locatie. Kies een plek in de zon. Hierdoor kunnen de planten en groenten goed groeien. Houd er rekening mee dat je de moestuin ook moet kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals regen en wind. Een heg kan jouw moestuin tegen de wind beschermen. Wil je een moestuin overnemen? Controleer dan of de bodem niet verontreinigd is. Deze schadelijke stoffen komen je lichaam binnen zodra je de groenten eet (en dat wil je niet!)

Tip 2: een vochtige en lichtzure grond is dé perfecte plek voor een moestuin. Om de grond geschikt te maken kun je compost gebruiken. Dit geeft de groenten die je teelt extra voeding; lekker gezond!

Een grote of kleine moestuin

Tip 3: is dit de eerste keer dat je een moestuin hebt? Begin dan met een klein tuintje. Er gaat ongemerkt veel tijd in een moestuin zitten, zéker als je het goed wilt doen. Een vruchtbare bodem is essentieel. Onze tip: begin met een moestuin van zo’n 5 à 10 vierkante meter. Als je gewend bent aan de werkzaamheden kun je voor een groter oppervlakte kiezen. 

De juiste groenten

Tip 4: ben je een beginnende teler? Dan is het slim om groenten of fruit te telen die niet veel onderhoud vergen. Dit zijn o.a. sla, bonen, snijbieten, erwten, courgette of andijvie. Qua fruit kun je beginnen met kleinfruit zoals bramen, frambozen en rode bessen. Dit neemt weinig ruimte in (kleinfruit groeit namelijk op struiken) en de planten zijn vaak zelfbestuivend. Check per groente/fruit de aanbevolen hoeveelheid water. 

Tip 5: plant niet te veel zaadjes in één keer. Zo voorkom je een moestuin waarbij de groenten massaal uit de grond schieten. Veel succes met het beginnen van je eigen moestuin! 

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!