Snoeien met vorst, mag dat?

Tuin
Let op: planten en struiken kunnen beschadigd raken.
Let op: planten en struiken kunnen beschadigd raken. (Foto: Adobe Stock)

Snoeien met vorst: is dat een goed idee? Met winterse temperaturen is het fijn om je tuin aan kant te maken én te beschermen tegen de kou. Sommige struiken geef je het liefst alvast een snoeibeurt. Maar pas op: snoeien met vorst is geen goed idee. Hieronder lees je waarom.

Snoeien met vorst

In het voorjaar en tijdens warme zomerdagen is er genoeg te doen in de tuin; en het is nog een leuke klus ook! Dit is dan ook de periode waarin we ons snoeigereedschap uit de schuur halen. In de winter verandert dit: dan bescherm je vorstgevoelige planten, laat je het snoeigereedschap in de schuur liggen en leg je misschien wat vogelzaadjes op een schoteltje.

Snoeien met vorst is geen goed idee omdat het schade aanbrengt. De snoeiwonden kunnen niet goed helen wanneer het vriest. Hierdoor kunnen de planten en struiken beschadigen, en er kunnen schimmels in de wonden gaan zitten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de hortensia. Om deze plant te snoeien kun je beter wachten tot de temperaturen weer gaan stijgen. Wil je gaan snoeien? Check dan goed de weersverwachting. Bij mogelijke vorst kun je het snoeien beter uitstellen.


Snoeien met vorst, een goed idee?

Snoeien met vorst is ook slecht voor het gereedschap. Knippen in bevroren takken is een no-go. Let ook op: tijdens het snoeien kun je het gazon onbewust beschadigen. In het voorjaar zie je dat terug aan kale plekken. 

Wanneer het niet vriest, kun je sommige bomen wél snoeien in de winter. Zo kun je de wilg knotten. Door deze boom te snoeien in de winter, zal ‘ie in het voorjaar weer prachtig tot bloei komen. 

Snoeien met vorst: tips

Hoe voorkom je vriesschade aan de planten die je al hebt gesnoeid? Een paar tips:

1. Heb je sommige planten al gesnoeid? Dek dan de bloemknoppen of jonge uitlopers af. De kans is groot dat de bloesems van fruitbomen bevriezen.

2. Kleine boompjes kun je het beste afdekken met een doek of juten zak. Knip planten die kwetsbaar zijn door de vorstschade niet terug. Laat de kwetsbare plant even met rust.

Succes met het onderhouden van jouw wintertuin!

Meer inspiratie? Yes!

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Instagram van Rodi Wonen, of volg ons op Facebook!