Biodivers: breng de tuin tot leven in 6 stappen!

Tuin
Veel tuinen zijn momenteel nog tegelparadijzen. Dat is niet zo goed voor de natuur.
Veel tuinen zijn momenteel nog tegelparadijzen. Dat is niet zo goed voor de natuur. (Foto: Adobe Stock)

Een biodiverse tuin betekent: meer leven! De tuin heb je nooit helemaal voor jezelf, want er leven ook verschillende organismen. Om de biodiversiteit in jouw tuin te herstellen hoef je slechts een paar kleine aanpassingen te doen. Leuk voor jezelf én goed voor de natuur. 

Wat houdt een biodiverse tuin eigenlijk in? Biodivers betekent ‘rijk aan natuur’. Een groene tuin waar vogeltjes, insecten én planten zich thuis voelen. Datzelfde geldt voor bacteriën en schimmels. Alle kleine beetjes helpen. Met onze tips maak je jouw tuin een fijne plek voor de kleinste organismen.

Tuin biodivers maken

Een biodiverse tuin zorgt voor balans met de natuur. Veel tuinen zijn momenteel nog tegelparadijzen. Dat is niet zo goed voor de natuur en doorstroming van het regenwater.
Maak de tuin zo groen mogelijk, met planten en heesters uit de regio. Bijen zijn cruciaal voor de groei van veel planten. Deze planten zorgen weer voor voedsel voor insecten. Biodiversiteit in de tuin heeft een positief effect op de lucht- en waterkwaliteit, voeding én leefbaarheid.

Biodiverse tuin tips

De eerste stap: laat je perfectionisme los. Stoor je niet teveel aan dwarrelende bladeren, laat ze juist langer liggen. Hierdoor worden het schuilplaatsen voor kleine dieren (zoals een lief egeltje) en insecten. Planten hoef je pas te snoeien na de winter en onkruid hoef je niet direct weg te halen. Tip: laat het een tijdje staan op plekken waar het geen kwaad kan. De tuin hoeft niet ultrastrak en netjes te zijn, toch?’

biodiverse tuin tuin biodivers maken bijenhotel duurzame tuin rodi wonen

Biodiverse (achter)tuin

De tweede stap: wissel planten met elkaar af om een perfecte basis te vormen voor een biodiverse tuin. Wat dacht je van een combinatie van bodembedekkers en bloeiende tuinplanten? Er zijn bloemenmixen verkrijgbaar om vlinders en bijen naar je tuin te lokken. Een vlinderstruik in de tuin trekt deze insecten ook aan.
De derde stap: zorg ervoor dat je vanaf het vroege voorjaar voedsel in je tuin hebt. De krokus bloeit vanaf februari en zorgt voor voedsel voor hommels en bijen. Naast de zomerbloeiers zijn er verschillende herfstbloeiers die goed zijn voor bijen en vlinders. Zorg dus dat je zo divers mogelijk plant!

Biodiverse tuin tips

De combinatie van verschillende planten is niet alleen belangrijk, ook de formaten doen ertoe. De vierde stap: creëer balans qua hoge en lage groeiers. Denk aan bomen en struiken. Laat de schutting begroeien of vervang deze voor een heg. Door het gebruiken van grote én kleine beplanting, creëer je diverse plekken voor dieren en andere organismen. Wat dacht je van een fruitboom? Daar pluk je zelf ook de vruchten van!

Tuin biodivers maken

De vijfde stap: help de dieren en insecten met een bijenhotel. Bijen hebben het steeds moeilijker om fijne plekjes te vinden om te leven. Dit geldt vooral in tuinen waar oude stengels en planten worden weggehaald. Dit is een slechte zaak, want bijen zijn voor 90% verantwoordelijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Ruim 60% van de bestuiving van de voedingsgewassen in Nederland is afhankelijk van bestuiving door bijen. 

Met een fijne mix aan bloemen om bestuiving te bevorderen, ben je goed op weg om de tuin biodivers te maken. Nog een tip: voed vogels het hele jaar door, bijvoorbeeld door een vogelvoederhuis neer te zetten met een paar zaadbollen erop. Je kunt er ook voor kiezen om een bessenstruik in de tuin neer te zetten. 

De tuin compleet maken

Water is een belangrijk element in een biodiverse tuin. Het werkt verkoelend, fungeert als bad voor vogels én als leefplek voor andere beestjes. De zesde stap: leg een vijver aan met waterplanten. Heb je een kleine tuin? Dan kun je ook een regenton of vogelbad plaatsen.

Volg Rodi Wonen

Wil je wekelijks de nieuwste tuintrends ontdekken? Neem een kijkje op onze website voor nog véél meer inspirerende artikelen en tips van interieurstylisten, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!