Verrijk je tuin met de Aziatische lelie

Tuin
Met déze prachtige bloeier maak je de tuin helemaal klaar voor de lente!
Met déze prachtige bloeier maak je de tuin helemaal klaar voor de lente! (Foto: iBulb)

De lente komt eraan, en dát betekent dat het tijd is voor bloemen in je tuin! Onze tip: verrijk je tuin met de Aziatische lelie. Deze bloem is namelijk verkozen tot zomerbol van het jaar 2024!

Waar de exotische Aziatische lelie vroeger vooral in vazen te zien was, duiken de bloemen nu steeds vaker in tuinen op. Met de grote trompetvormige bloemen zijn het échte eyecatchers!

Maak je tuin lenteklaar

Van alle typen lelies komen de Aziatische lelies in de zomer als eerste tot bloei. Ze zijn supersterk en groeien gemakkelijk. Sommige groeien 30 centimeter hoog, maar andere tikken de 1,5 meter aan. De keuze aan bloemkleuren is enorm: van crèmewit tot donkerpaars en van zachtroze tot knaloranje. Aziatische lelies zijn ook verkrijgbaar met meerkleurige bloemen of vrolijke spikkels. Kortom: het zijn ware kunstwerken! De meeste Aziatische lelies hebben geen geur.


Kijk op bloembol.org voor meer informatie over bloembollen. Beeld: iBulb

Aziatische lelies planten

Aziatische lelies komen oorspronkelijk uit Azië en Europa en zijn goed winterhard: ze kunnen maar liefst tot 25 graden vorst verdragen. Plant de bollen in het najaar of in het voorjaar als het niet vriest, op een plaats met minimaal 6 uur zon. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn. Plant twee tot drie keer zo diep als de bolmaat (zo’n 15 cm diep), met de punt naar boven. Vul het plantgat op en druk de grond voorzichtig aan. Lelies houden van koele voeten: breng daarom een laagje van enkele centimeters van bijvoorbeeld schors, blad of stro aan (een mulchlaag) of plant de bollen tussen andere planten. Geef water na het planten.

Tips

  • Plant lavendel of Afrikaantjes naast de lelies. Schadelijke insecten houden niet van de lavendelgeur; Afrikaantjes trekken juist nuttige insecten aan.
  • Zet Aziatische lelies in potten of bakken waar het overtollige water uit weg kan lopen. Vooral de dwergvormen zijn hiervoor ideaal! 
  • Knip een bloemstengel af en zet deze in een vaasje of geef ‘m cadeau. Een bloem uit eigen tuin, hoe leuk is dat?


Beeld: iBulb


Beeld: iBulb


Beeld: iBulb


Beeld: iBulb

Meer inspiratie? Ja! 

Meer inspirerende tuintips lezen? Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!