Maak je tuin lenteklaar: 6 leuke tips!

Tuin
De lente staat voor de deur, en met déze tips maak je de tuin lenteklaar!
De lente staat voor de deur, en met déze tips maak je de tuin lenteklaar! (Foto: Adobe Stock)

De zon schijnt vaker en het is langer licht: de lente staat weer voor de deur. Kortom: de hoogste tijd om de tuin lenteklaar te maken! Benieuwd hoe je dat aanpakt? Wij delen 6 tips.

Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Tuin lenteklaar maken: tip 1

Waar je in de winter weinig hoef te tuinieren, is het in de lente dé perfecte tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Ruim tuinafval, takken en losse bladjes op en haal het onkruid weg. Dit kun je zowel met de hand doen als met een onkruidsteker. 

Tuin lenteklaar maken: tip 2

Zijn je terrastegels inmiddels groen geworden? Door de beperkte hoeveelheid zon en vochtige buitenlucht kan algengroei ontstaan. Gelukkig begint de zon in de lente weer lekker te schijnen en wordt het langzaamaan droger. De hoogste tijd om de aanslag van je tegels te halen! Pak een bezem en veeg je terras schoon. Onkruid kun je weghalen met een voegenkrabber of -borstel. 

Tuin lenteklaar maken: tip 3

De lente is dé perfecte tijd om te snoeien. Hierdoor krijgt je tuin meer ruimte én licht. Planten groeien daardoor beter en worden ouder. Is de vorst inmiddels voorbij? Begin dan met het snoeien van vorstgevoelige planten, zoals rozen en hortensia’s. De meeste hortensiasoorten bloeien op ‘oud hout’: takken van minimaal een jaar oud. Snoei deze takken weg, dan bloeien de bloemen komend seizoen nóg mooier! Vergeet ook niet hagen en heggen bij te werken, zoals de buxus of rozenhaag. Een heggenschaar komt hierbij goed van pas. 

tuin lenteklaar maken, tuin lente, lente tuintips, tuintips lente,

Tuin lenteklaar maken: tip 4

Na de winter kan het gazon wel een zetje gebruiken. Als je hier vroeg in het jaar mee begint, krijg je er een prachtige groene grasmat voor terug. Waar moet je aan denken? 

  • Grasmaaien. Start met grasmaaien zodra de vorst voorbij is. Gras groeit zodra het buiten warmer is dan 6 graden; in maart dus!
  • Bekalken. Door het gazon te kalken (het liefst in februari of maart) bereid je de grasmat voor op het groeiseizoen. Het gazon neemt daardoor de voeding beter op. Het maakt de bodem ook een stuk minder zuur, waardoor er minder mos kan groeien. 
  • Verticuteren. Last van mos door de winter? Haal dit weg door je gazon te verticuteren tussen maart en mei. Kale plekken vul je op door gras te zaaien. 
  • Bemesten. Tijdens de winter krijgt het gazon veel te verduren. Geef je gras een boost door het gazon te bemesten. Hierdoor krijgt het alle voeding om goed te groeien! 

Tuin lenteklaar maken: tip 5

Wat is er nou leuker dan om in de zomer te genieten van een bloeiende tuin? Onze tip: plant zomerbollen. De meeste bollen plant je na de laatste nachtvorst. Twijfel je of dit het juiste moment is? Controleer dan de verpakking van de bloembol. Prachtige zomerbollen zijn bijvoorbeeld de iris, lelies, dahlia’s en gladiolen. Voorjaarsbloeiende bloemen zoals krokussen en narcissen moet je al vóór de eerste vorst hebben geplant. Heb je dit al gedaan én ben je van plan om nu zomerbollen in je tuin te planten? Dan kun je het hele jaar door genieten van een kleurrijk feest in de tuin!

Heb je een vijver? Vergeet dan ook niet om de vijver en pompfilters schoon te maken. De afgestorven delen van waterplanten kun je verwijderen. Bij temperaturen vanaf 10 graden mogen de vissen weer gevoerd worden.

Tuin lenteklaar maken: tip 6

Nu het eenmaal lente is, mogen de tuinmeubelen zoetjes aan weer naar buiten. Op een mooie lentedag is het daarom slim om de meubelen van een onderhoudsbeurt te voorzien. Controleer ook de schuttingen, tuinhuisjes en schuurtjes voor eventueel onderhoud. Met een hogedrukspuit spuit je de terrastegels weer prachtig schoon.  

Veel plezier met het lenteklaar maken van jouw tuin!

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!