Een jaar geleden kwam Marijke Krabbenbos in Zaandam wonen. “Ik wilde graag mensen leren kennen en weten wat er allemaal is hier. Niet de dingen voor toeristen, maar voor bewoners."
Een jaar geleden kwam Marijke Krabbenbos in Zaandam wonen. “Ik wilde graag mensen leren kennen en weten wat er allemaal is hier. Niet de dingen voor toeristen, maar voor bewoners." (Foto: aangeleverd)

Marijke Krabbenbos maakt online gids voor dagelijks leven in Zaanstreek

Algemeen

ZAANSTREEK - Marijke Krabbenbos, een nieuwe inwoner van de Zaanstreek, zocht haar weg in onze regio. Ze miste daarbij een goed overzicht van initiatieven, organisaties en activiteiten. Zo kwam ze op het idee voor haar eigen overzicht: www.zoveelzaans.nl “Een website die ook van nut kan zijn voor Zaankanters die hier al heel lang wonen”, aldus de kersverse inwoonster die voor het vullen van haar website de hulp van Zaankanters zoekt.

Zoveelzaans.nl is mijn cadeau aan de Zaanstreek

Een jaar geleden kwam Marijke Krabbenbos in Zaandam wonen. “Ik wilde graag mensen leren kennen en weten wat er allemaal is hier. Niet de dingen voor toeristen, maar voor bewoners. Waar zijn de markten? Wat moet ik met al die kliko’s? Wie kan helpen mijn tuin te vergroenen? Welke koren zijn er? Wat gebeurt er in mijn buurt? Mondjesmaat kwam ik er achter. Er is zoveel! Waarom is daar geen handig overzicht van?”

Welkomstprogramma

Op de ideeënmarkt van Zaanstad diende Marijke haar initiatief in; een welkomstprogramma voor nieuwe inwoners. Enkele gemeenteraadsleden zagen er wel wat in en al pratende werd het idee omgevormd tot een handige website die gaat fungeren als wegwijzer. “Het wordt geen actuele agenda, maar een overzicht van organisaties, verenigingen, plekken en initiatieven. Op allerlei gebied.”

Bewonersbehoefte

Marijke Krabbenbos sprak met vele Zaankanters over haar idee en hoorde zo wat er al was en wat er miste. Momenteel wordt de site vraaggericht en vanuit de bewoner in elkaar gezet. Wil je leren? Wil je spelen? Wil je genieten van de natuur? Wil je bewegen? Wil je iets doen voor een ander? Voor al deze behoeftes en meer moet de site informatie gaan geven.

Buurttoppers

Elke buurt krijgt een eigen pagina waar informatie over de wijk op staat en waar ‘buurttoppers’ op vermeld staan. Buurttoppers zijn buurtbewoners die het leuk vinden om nieuwe buren wegwijs te maken.

“Goede buren zijn ontzettend belangrijk, heb ik in het verleden ervaren. Iedereen heeft behoeft aan verbinding met anderen. En als dat in de buurt kan, is dat zo fijn. Gelukkig begin ik mijn buren nu te leren kennen. Het zijn enorm leuke mensen.”

Hulp nodig

Om de site goed te vullen, gaat Marijke Krabbenbos de Zaanse wijken en dorpen in. “Ik ga op diverse plekken in de Zaanstreek werken in de hoop dat trotse Zaankanters naar me toe komen en vertellen wat er over hun buurt op de site moet staan. Of welk initiatief of vereniging niet mag ontbreken. De site is nu in aanbouw en zal eind van het jaar af zijn.”

Vrijwilligersproject

Ze vervolgt: “Helaas heeft de gemeente aangegeven er geen budget voor te hebben. Er komt wel een verwijzing naar de site op de site van de gemeente. Ik probeer nu wat steun te krijgen van lokale fondsen. Voorlopig is het dus een vrijwilligersproject. Mijn cadeau aan de Zaanstreek waar ik na een jaar wonen al heel gelukkig ben” aldus Marijke.

Marijke komt naar je toe deze herfst!

Je komt Marijke tegen op 3 november tussen 14.00 en 16.00 uur bij de Stadsboerderij Darwinpark in Zaandam, op 4 november tussen 10.00 en 12.00 uur bij lunchroom Tante Tee, Noorderhoofdstraat 3A in Krommenie, op 8 november van 11.00 tot 13.00 uur bij Zus & Zo, De Ruyterstraat 2, in Koog aan de Zaan, op 12 november tussen 15.00 en 17.00 uur in de Bullekerk in Zaandam en op 17 november van 14.00 tot 16.00 uur in café de Kazerne, Torenstraat 1 in Westzaan. 

Ook kun je je tip achterlaten op www.zoveelzaans.nl

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Last-minute training DtD bij AV Zaanland Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Mini Dam tot Damloop met twee startlocaties Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Rembrandt by Night in Bullekerk Uitgaan 21 uur geleden
Afbeelding
Winkeldief verstopt zich in sloot 112-nieuws gisteren
Afbeelding
Auto te water in Assendelft 112-nieuws 16 aug, 23:42
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Open huis bij Volkstuinvereniging Krommenie Algemeen 16 aug, 14:17
Afbeelding
Kalverpolder wandeltocht Algemeen 16 aug, 14:13
Afbeelding
Zaandammer Jan Geerling brengt op sterfdag ode aan The King of Rock and Roll Algemeen 16 aug, 08:14
Afbeelding
‘Zaan de Wandel geeft heel veel energie’ Algemeen 15 aug, 14:37
Afbeelding
Zaantheater zoekt vrijwilligers voor jongeren flexpool Werken 15 aug, 14:30
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken? Algemeen 15 aug, 11:40
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief