Het was een grote verrassing voor Joop en Henk die compleet werd toen ze zagen dat hun portretten op de achterkant van de sofa gemozaïekt zijn.
Het was een grote verrassing voor Joop en Henk die compleet werd toen ze zagen dat hun portretten op de achterkant van de sofa gemozaïekt zijn. (Foto: aangeleverd)

Geheime Social Sofa voor 60-jarige Vereniging Zaans Erfgoed

Algemeen

WORMERVEER - In het diepste geheim werden het afgelopen half jaar in de in Krommenie bijna 50.000 mozaïeksteentjes in ruim zeshonderd uur op een Social Sofa geplakt, door maar liefst twintig vrijwilligers. Zelfs burgemeester Hamming van Zaanstad droeg zijn steentje bij. Afgelopen zaterdag werd het noeste werk feestelijk onthuld in de Zaanbocht tegenover de Marktstraat. 

De Social Sofa werd gemaakt in opdracht van Vereniging Zaans Erfgoed in het kader van hun zestigjarig bestaan. En om afscheid te nemen van grondleggers Joop Knijnenberg en Henk Bouman, beiden zesentachtig jaar. Beide heren hebben op 1 juli hun laatste functie voor de Vereniging Zaans Erfgoed neergelegd. Het duo legde als voorzitters van de toenmalige (voorlopende) verenigingen in 2004 de basis voor de fusie tot Zaans Erfgoed. Henk als voorzitter van de Vrienden van het Zaanse Huis, Joop van het Zaans Industrieel Erfgoed. 

Initiatief van Zaantheater

Social Sofa is een landelijk project dat het Zaantheater tijdens de beperkende coronamaatregelen in 2020 naar Zaanstad heeft gehaald om mensen bij elkaar te brengen. Een Social Sofa is een betonnen bank die uit naam van een bedrijf of instelling door een team vrijwilligers wordt ingelegd met mozaïek. De sofa’s worden geplaatst in de buitenruimte waar mensen zich uitgenodigd voelen om te gaan zitten op deze vrolijke kunstwerken en een praatje met elkaar te maken. 

Daarbij heeft het maakproces een sociale meerwaarde voor de deelnemers. Ook Burgemeester Hamming is erg enthousiast over het project: “Ik hoop dat we er in Zaanstad in slagen om duizend bankjes te realiseren, duizend plekken waar mensen elkaar ontmoeten en mensen elkaar spreken.”

Nederlands leren

De bank voor Vereniging Zaans Erfgoed was het derde project van ‘Social Sofa Zaanstad’. De portretten van Joop en Henk werden gelegd door nieuwkomer Mohammad uit Syrië en door vrijwilliger Angelique uit Oostzaan. Met zijn vijfentwintig jaar ervaring bracht Mohammad aan Angelique de fijne kneepjes van het mozaïeken bij. Ondertussen leerde zij hem Nederlands. De ervaring leert: mozaïek een sofa samen en je maakt vrienden voor het leven!

Steentje bijdragen?

Half november wordt gestart met het mozaïeken van de vierde bank in Zaanstad en er is altijd ruimte voor meer banken. Zie de Facebookpagina ‘Social Sofa Zaanstad’ en op Instagram onder dezelfde naam. Meewerken in een vrijwilligersteam of als opdrachtgever een Social Sofa tot stand laten komen? Mail dan naar socialsofa@zaantheater.nl.

Wat zit er onder het doek?
Op de foto: links Henk Bouman, midden Joop Knijnenberg en rechts projectleider van Social Sofa Truus Vegter.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Sloeproeien bij Slag om de Zaan Uitgaan 24 jun, 09:09
Afbeelding
Tweede druk wandelgids ontdek heden en verleden van Krommenie Algemeen 24 jun, 09:01
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Volgende stap voor woningbouwplannen Slachthuisstraat Algemeen 23 jun, 11:40
Afbeelding
‘Alle deelnemers hebben ongelofelijk veel zin in het BouleVaart Festival’ Uitgaan 23 jun, 08:54
Afbeelding
Concert in Kerk van Krommeniedijk Uitgaan 23 jun, 08:46
Afbeelding
Hardloopfeest voor werkgevers én werknemers Sport 23 jun, 08:44
Afbeelding
Fietser en scooterrijder gewond in Westzaan 112-nieuws 23 jun, 02:27
Afbeelding
Brand op zolder van woning Zaandam 112-nieuws 22 jun, 21:17
Afbeelding
Steekincident in Zaandam 112-nieuws 22 jun, 13:04
Afbeelding
Zaanse textielkunstenares Giannina Rijsdijk schittert op ZomerSalon Royaal Uitgaan 22 jun, 12:01
Afbeelding
Optimist on Tour meert aan bij de Zaanse Schans Uitgaan 22 jun, 08:28
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief