Wie maakt de lekkerste ambachtelijk gebakken oliebol?

Algemeen
Winnaar oliebollencontest 2021: de Oliebollen Hütte.
Winnaar oliebollencontest 2021: de Oliebollen Hütte. (Foto's: Rodi Media)

ZAANSTREEK – Al smaakt een oliebol op de zomerkermis ook prima, op de laatste dag van het jaar mag de versnapering in niet één huis ontbreken. Maar welke oliebol smaakt dit jaar het lekkerste? In het kader tegen de verzuring van de maatschappij ging de redactie van het Zaans Stadsblad op zoek naar de lekkerste poedersuikerzoete oliebol onder het motto ‘over smaak valt wél te twisten’. Wie bakt dit jaar de lekkerste oliebol van Zaanstad?

Om het proeven zo objectief mogelijk te maken én het motto ‘koop lokaal’ in de praktijk te brengen hebben we een aantal spelregels bedacht. Naast de redactie geeft chef-kok Alex Karten van eetbeleving De Twee Vrienden uit Alkmaar (maar zelf woonachtig in de Zaanstreek) zijn mening. We hebben de ‘fabrieksbol’ laten liggen in de supermarkten en kozen voor de ambachtelijk gebakken oliebol bij een willekeurig aantal winkels en kramen uit ons gebied. 

Beoordelingspunten

We hebben bij iedere bakker twee gewone oliebollen gekocht en – eerlijk als we zijn - ons gelijk na de aankoop kenbaar gemaakt als journalist. Zo wisten we zeker dat er niet ‘de beter/mooier rond gebakken bol’ werd verkocht en konden een gemiddeld gewicht per oliebol bepalen. Plus de spontane reacties van de oliebollenbakkers noteren. We hebben gekeken naar de vorm, kleur, het vetgehalte, de structuur van het deeg en uiteraard de prijs per stuk. Hoe hoger het cijfer (ook in vetgehalte, dus minder vet), hoe beter.


Perfecte kleur. Foutloos gebakken. Deeg heeft aangenaam ‘zoetje’. Veel poedersuiker. Micky Schimmelpennink van de Oliebollenkraam Ranzijn Zaandam bakt ook topkwaliteit.

Neersabelen?

Waar we gelijk tegenaan liepen is de negatieve erfenis van een landelijk dagblad dat de oliebollentest in het leven riep. De schrik om met een één neergesabeld te worden lag blijkbaar nog vers in het geheugen. Geen nood, beste bakkers, de redactie is niet verzuurd. Niet één oliebol is dit laagste cijfer ook waard. Over cijfers gesproken, het eerste cijfer in de beoordeling is gegeven door de redactie, het tweede cijfer door de chef-kok. Het totaalcijfer is de optelsom in vetgehalte en smaakbeleving en geeft de winnaar aan.

Buter

Vestiging op Gedempte Gracht 25 in Zaandam en Zaanweg 84 in Wormerveer.

Prijs per stuk: € 1,10

Vetgehalte: 7 / 7

Kleur/vorm: donkerbruin, soms ‘puntvorm’

Structuur: stevig, vet randje in de vulling.

Gewicht per bol: 72 gram

Totaalcijfer smaakbeleving: 7  (7/7)

Sappige smaak, verrassend luchtig. Knapperige delen op de schil (door aanraking met een kant van de frituur?) Vettig nasmaakje op je lip. Verkoopster vond dat eerder gebakken oliebollen mooier van vorm waren maar dat de smaak exact hetzelfde is gebleven.

Daniëls Hollandse Gebakkraam

Rosariumplein, Krommenie

Prijs per stuk: € 1,-

Vetgehalte: 9/9

Kleur/vorm: goudbruin, perfect rond

Structuur: Luchtig.

Gewicht: 75 gram per bol

Totaalcijfer smaakbeleving: 8,3  (8/7,5)

Fijne smaak, mooie vorm. Absoluut niet vet. Prima prijs/kwaliteitverhouding. Gezellige kraam.

Goemans

Westzijde 18 in Zaandam. 

Prijs per stuk: € 1,-

Vetgehalte: 9 / 9

Kleur/vorm: tikje donkerbruin. Peervormige uitstulping.

Structuur: Stevig tot massief.

Gewicht per bol: 75 gram

Totaalcijfer smaakbeleving: 8,1  (7/7,5)

Ondanks de aparte vorm verrassend lekkere smaak. Bol wordt warm geleverd. Vrolijke bediening.

Oliebollenkraam Ranzijn Zaandam

Kleine Tocht 19, Zaandam

Prijs per stuk: € 1,20

Vetgehalte: 9 / 9

Kleur/vorm: goudbruin, perfect rond

Structuur: luchtig, egaal, veerkrachtig

Gewicht per bol: 82 gram

Totaalcijfer smaakbeleving: 8,7  (9/8)

Perfecte kleur. Foutloos gebakken. Deeg heeft aangenaam ‘zoetje’. Veel poedersuiker. Sfeervolle kraam die ‘de lekkerste oliebollen van Europa bakt’ aldus eigenaar Micky Schimmelpenninck.

Gebakkraam Verwijk Wormerveer

Ook oliebollenbezorgdienst.nl. Kraam staat al zeker zestien jaar op Markplein in Wormerveer

Prijs per stuk: € 1,10

Vetgehalte: 9/9,5

Kleur/vorm: mooi goudbruin, rond

Structuur: egaal, veerkrachtig. Aangenaam krokante bite.

Gewicht per bol: 60 gram

Totaalcijfer smaakbeleving: 8,5  (8/7,5)

‘Jammer dat je een chef-kok laat proeven. Die moet je vervangen door een bus senioren. Zo’n man weet niets af van oliebollen bakken en gaat neuzelen over zaken als ‘er zit één verbrande krent in’. Ik wil wel 50 oliebollen ter beschikking stellen als je senioren laat proeven. Hebben ze nog een leuke middag ook’, aldus eigenaar Dennis Verwijck. Hij staat al vele jaren met z’n kraam op het Marktplein en stond ooit nummer één in de AD oliebollentest. “Maar ook onderaan want het werd op een gegeven moment doorgestoken kaart. Ze bleven zoeken naar de smaak van vorig jaar.” Wij vonden geen doorgestoken kaarten in onze zak met oliebollen, wel zalige ‘dooretertjes’ waar weinig op aan te merken valt.

Oliebollen Hütte

Kraam op parkeerplaats AH XL, Vrieschgroenstraat, Zaandam.

Prijs per stuk: € 1,-

Vetgehalte: 9 / 9

Kleur/vorm: goudgeel. Van rond tot peervormig.

Structuur: bijzonder luchtig. Veert mooi in vorm terug.

Gewicht per bol: 98 gram

Totaalcijfer smaakbeleving: 9,2  (9,5/9,5)

De grootste bol in onze test. Een waar feest voor de smaakpapillen. Veel poedersuiker. Bol wordt warm geleverd. Gezellige kraam. Hoogste cijfer in prijs-kwaliteit.

Bakkerij Lex Brakenhoff

Dorpsstraat 1054, Assendelft

Prijs per stuk: € 1,20-

Vetgehalte: 7/8

Kleur/vorm: goudbruin. Perfect gebakken.

Structuur: luchtig, mooi wit deeg.

Gewicht: 77 gram per bol

Totaalcijfer smaakbeleving: 7,8  (8/8,5)

Na drie bezoekjes toch voor de deadline geen gewone oliebollen gescoord. Redenen: er werd vorige week vrijdag nog niet gebakken, de zaak is maandag na 14.00 uur dicht en dinsdag 12.00 uur waren de gewone oliebollen al op. ‘Vannacht om vijf uur beginnen we weer met bakken’ aldus de verkoopster. Om toch deze meesterbakker in onze test mee te nemen hebben we de krentenbollen ‘om de rozijnen heen’ geproefd. Jammer dat de poedersuiker ontbrak.


Luchtig genoeg?

Eindoordeel

Worden er slechte, ambachtelijk gebakken oliebollen verkocht? Nee. Alle bollen die we hebben gegeten voldeden ruimschoots aan de door ons gestelde normen. De een was wel wat vetter (kan meer smaak geven!) dan de ander. De één was wel opvallend groter dan de ander. Want je kunt voor één euro een bol kopen die bijna een ons per stuk weegt terwijl de kleinste in onze test 60 gram woog en tien cent meer kost. 

1. Oliebollen Hütte 

2. Oliebollenkraam Ranzijn 

3. Verwijk Wormerveer 

Voor de oliebollenbakkers die nu denken, waarom zijn ze niet bij mij geweest? Geen nood. Het Zaans Stadsblad wil de traditie van het jaarlijks oliebollentesten voortzetten. Volgend jaar kiezen we weer andere verkooppunten. En nu …. gaan we eerst uitbuiken! 

Beoordeling op onder meer gewicht, kleur, smaak en structuur.
Afbeelding
Perfecte kleur. Foutloos gebakken. Deeg heeft aangenaam ‘zoetje’. Veel poedersuiker. Micky Schimmelpennink van de Oliebollenkraam Ranzijn Zaandam bakt ook topkwaliteit.