Met filmpje

Nieuwe ‘Social Sofa voor Vrede’ onthuld in Poelenburg

Algemeen
De ervaring leert: samen mozaïeken om een sofa te maken en je maakt vrienden voor het leven!
De ervaring leert: samen mozaïeken om een sofa te maken en je maakt vrienden voor het leven! (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Een nieuwe kleurrijke Regenboog Sofa, die symbool staat voor Hoop en Vrede, is onthuld in de Lobeliusstraat te Zaandam aan het begin van de ‘Poelenburg boulevard’. De Regenboog Sofa is gemaakt in opdracht van de gemeente Zaanstad. Een Social Sofa heeft tot doel om mensen bij elkaar te brengen; tijdens het maakproces en als ontmoetingsplek in de wijk.

De Regenboogsofa is gemaakt door bewonersgroep Buurtpunt uit Poelenburg, de twee meidengroepen Safija en Girlzz, leerlingen van het Pascal College via Local Heroes, een groep nieuwkomers uit de Achtersluispolder en nog veel meer Zaankanters. Kunstenaar Anas Thalesh uit Syrië voegde aan de voorkant het woord ‘Vrede’ toe in vijf talen en een mooie vredesduif op de voorkant van de leuning.

Initiatief van Zaantheater

Social Sofa is een landelijk project dat het Zaantheater tijdens de beperkende coronamaatregelen in 2020 naar Zaanstad heeft gehaald om mensen te verbinden. Het is een betonnen bank die uit naam van een bedrijf of instelling door een team vrijwilligers wordt ingelegd met mozaïek. De sofa’s worden geplaatst in de buitenruimte waar mensen zich uitgenodigd voelen om te gaan zitten op deze vrolijke kunstwerken en een praatje met elkaar te maken. Daarbij heeft het maakproces een sociale meerwaarde voor de deelnemers. Ook Burgemeester Hamming is erg enthousiast over het project: “Ik hoop dat we er in Zaanstad in slagen om duizend bankjes te realiseren, duizend plekken waar mensen elkaar ontmoeten en mensen elkaar spreken.”

En doorrrrrr!

Inmiddels wordt er druk gewerkt aan nog meer Sofa’s. In de werkplaats van maakgemeenschap De Hoop in de Achtersluispolder wordt met vrijwilligers uit de noodopvang bij de boten een Sofa gemozaïekt. Ondertussen wordt in de Rozenhof al weken druk gewerkt aan een Sofa door een groep van meer dan 50 Oekraïense vrouwen. En in de Loads in Krommenie is een start gemaakt met een Sofa die is gewonnen door Jessie Tonkes voor haar wijk in Krommenie, via de wedstrijd ‘huurder aan zet’ die Parteon had uitgeschreven.

Social Sofa Zaanstad was bedoeld als tijdelijk project. De impact is echter dermate groot en positief dat een structurele voortzetting de voorkeur had. Vanaf Sofa 5 is Social Sofa Zaanstad verzelfstandigd onder de bezielende leiding van Truus Vegter.

Afbeelding