Na drie jaar uitspraak over busbrugboete

Algemeen
Eindelijk kan Alex echt de boete verscheuren.
Eindelijk kan Alex echt de boete verscheuren. (archieffoto: Rodi Media)

KOOG AAN DE ZAAN – Na drie jaar procederen is eindelijk het hoge woord eruit: er is een uitspraak over de boete die Alex Karten kreeg voor het in gesloten tijd over busbrug De Binding tussen Westerkoog en Westerwatering rijden. De boete van €140,- (plus €9 administratiekosten) is gewijzigd naar €95,-. Vervolgens is daar nog eens 25% korting afgegaan omdat de inwoner uit Koog aan de Zaan zelf het bezwaar had ingediend en de officier ‘de hoorplicht’ heeft geschonden. Het uiteindelijke boetebedrag is daarom €71,- dus krijgt hij nu 69 euro terug.

‘Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat’

Mark Bergers, initiatiefnemer van Boete.nu heeft drie jaar voor Alex geprocedeerd. Er moest zelfs een uitspraak in hoger beroep aan te pas komen om het recht te doen zegevieren.

“Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat, we hebben namelijk goed nieuws voor je”, laat Boete.nu aan Alex de uitspraak weten. “We zijn voor jou in hoger beroep gegaan bij het Gerechtshof (de hoogste rechter bij verkeerszaken). De officier had het bezwaar afgewezen. De kantonrechter heeft het beroep ook afgewezen voor jouw boete. We hebben het Gerechtshof er echter van weten te overtuigen dat de feitcode die gebruikt is niet klopt. Dit is nu aangepast. Bij de nieuwe feitcode hoort ook een lager boetebedrag. Jouw boete was €140 en dit is nu aangepast naar €71. Je krijgt daarom het verschil van het CJIB weer terug.”


Verhogingen

In feite duurt de hele periode zelfs nog langer. Alex reed op 6 februari 2017 om 16.25 uur over de busbrug. Pas op 23 september 2018 kreeg hij van het Centraal Justitieel Incassobureau te horen dat hij een boete kreeg. En of hij die wel gelijk wilde betalen anders volgde een eerste verhoging van €58,- en een tweede van €108,-. En wat doe je dan? Juist, rap betalen want als je wil winnen van met slakkengang werkende overheidsinstanties moet je dat het spel spelen volgens de regels.

Wél gelijk betalen Sjaak!

Daarna volgde duidelijk een zaak van de lange adem. Drie jaar wachten op een uitspraak. Terwijl je - als je een boete krijgt – het bedrag wel gemiddeld binnen één maand moet betalen. Anders volgt boete op boete. En dat moet je echt zien te voorkomen. Net zoals in gesloten tijden over de busbrug rijden.

Geld terugkrijgen, maar nog even drie maanden geduld…

Maar, zoals in Alex zijn geval, ook al weet je als wijkbewoner de spitstijden waarop de camera overtredingen registreert, soms vergeet je het wel eens. Zeker in de tijd toen er nog geen levensgrote waarschuwingsborden stonden zoals nu het geval is. Domme pech = 140 euro weg.  

Maar ook nu er een uitspraak is, moet Alex nog geduld hebben. Want de verwachting is dat het teveel betaalde bedrag pas na drie maanden is teruggestort op zijn rekening.