‘Het ritmische en intimiteit van de flamenco sprak me aan’

Nieuws
'Als ik alleen elektrische gitaar was blijven spelen, was ik waarschijnlijk nooit zover gekomen als waar ik nu ben.'
'Als ik alleen elektrische gitaar was blijven spelen, was ik waarschijnlijk nooit zover gekomen als waar ik nu ben.' (Foto: Terence Loos)

KROMMENIE – Als je ouders een zeer bekende muziekwinkel hebben in de Zaanstreek en je opa zo muzikaal is dat hij jou gitaarles kan geven, dan moet het al gek lopen als muziek maken niet je passie wordt. Bij Jeff Heijne (31) uit Krommenie is de flamencogitaar de ‘muzikale smaakmaker’ in zijn leven én werk.

Tekst: Dirk Karten

Hij heeft zoveel talent dat op het Conservatorium een speciale bachelor en master opleiding werd gecreëerd om het beste uit zichzelf te kunnen halen als flamencogitarist. Hij speelde in TivoliVredeburg samen met het Nederlands Blazers Ensemble, in het Concertgebouw, Ahoy en toerde door Spanje, thuisland van de flamenco. Met het geld van de gewonnen YAA-award 2018 (Young Artsupport Amsterdam) - de prijs aan jonge en bijzondere kunstenaars op het gebied van film, muziek, theater en kunst – maakte hij in eigen beheer de cd Reflejos del Alma.


Genoeg ‘wapenfeiten’, maar daar loopt Jeff niet mee te pronken. Sterker, de muzikant is een bescheiden Zaankanter. Hij maakt het liefst als eigenzinnige gitarist zelfgeschreven en gearrangeerde composities. Daarin vertelt hij over ingrijpende ervaringen die invloed hebben gehad op zijn ontwikkeling als persoon en gitarist. ‘Gewapend met de gitaar gaat hij de strijd aan met stereotyperingen, bestaande conventies en thema’s als eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit’ lezen we op zijn website www.jeffheijne.nl Genoeg ronkende woorden als intro, hoog tijd om Jeff te polsen als ‘Zaanse Smaakmaker’!

Wat gaat er muzikaal gezien goed in de Zaanstreek?

“De gemeente Zaanstad is goed bezig culturele projecten te subsidiëren en zo jonge artiesten te helpen.”

Wat voor invloed heeft de Zaanstreek gehad op je muzikale ontwikkeling?

“Enorme invloed. De eerste optredens die er hier maakte, vormden het startpunt van hoe ik naar de wereld kijk. Er is hier best een ‘muzikale clan’. Die ontmoette ik in mijn jeugd al in de winkel bij mijn ouders. En toen ik in punkbandjes speelde in plaatsen als De Kade en de Groote Weiver. Ik won mijn eerste prijs in het Zaantheater. Zaankanters zijn kritisch. Je ziet een soort gezonde ‘anarchistische’ inslag. Schoppen tegen de gevestigde orde hoort er hier in de streek een beetje bij.”


Jeff voor de muziekwinkel van zijn ouders in Krommenie. (Foto: Terence Loos)

Krijgen jonge muzikanten genoeg kansen in de Zaanstreek?

“Het is spijtig dat poppodia als De Kade en het Drieluik weg zijn. Veel podia spelen het, mede dankzij corona, liever op safe door grotere namen te boeken voor een populaire sound dan Zaanse talenten een kans te geven zich te bewijzen voor live publiek. Er is zo minder ruimte voor variatie.”

Wat vind je het moeilijkste aspect van je beroep?

“Twee dingen: als gitarist alles tot in detail mooi krijgen. Als ik op gehoor ga componeren, alle noten eruit halen die erin zitten. Hoe meer ervaring ik steek in leren, hoe meer ik erachter kom wat ik allemaal nog niet weet. En als tweede: jezelf als muzikant promoten.”

Als je dit werk niet zou doen, wat deed je dan?

“In ieder geval iets maken. Ik denk werken als programmeur. Muziek maken en programmeren is een goede combi.”

Waarom de flamencogitaar en geen elektrische?

“Het ritmische en intieme van de flamenco sprak me aan. De manier van spelen, de klanken van het instrument die je nergens anders terug hoort. Met een flamencogitaar valt voor mij zoveel meer te ontdekken dan met een elektrische. Bovendien zijn er niet zoveel flamencogitaristen. Als ik alleen elektrische gitaar was blijven spelen, was ik waarschijnlijk nooit zover gekomen als waar ik nu ben.”


‘Er is hier in Zaanstad best een ‘muzikale clan’. Die ontmoette ik in mijn jeugd al in de muziekwinkel van mijn ouders.’ (Foto: Terence Loos)

Hoe ontdekte je de liefde voor de flamenco?

“Bij mijn opa leerde ik, samen met mijn broer, elke vrijdag gitaarspelen. Samen gezellig muziek maken en eten. Via de winkel van mijn ouders kwam ik in aanraking met een flamencogitarist en ontdekte ik dat flamenco en ik een goede klik hebben.”

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?

“Een heel lekkere maaltijd!”

Wat was je moeilijkste schoolvak?

“Geschiedenis.”

Wat is de beste plek om te wonen?

“Dichtbij de natuur én de mensen. Op zich is Krommenie best een goede plek.“

Wat is je levensmotto?

“Leef in het moment.”

Waar ben je het meeste aan gehecht?

“Het feit dat ik besta. Dingen die je bezit kun je vervangen, mensen komen en gaan in je leven. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik dingen kan beleven en voelen.”

Waar is je eerstvolgende optreden?

“Op 18 juni geef ik een heel leuk wandelconcert samen met onder meer celliste Mascha van Nieuwkerk in het pittoreske Eys, Zuid-Limburg.”

Videoportret op Zaans.nl

Cineast Terence Loos maakte een videoportret van Jeff Heijne als Zaanse Smaakmaker. Bekijk het resultaat op: https://www.zaans.nl/zien-en-doen/kunst-cultuur/de-zaanse-smaakmakers

'Er is hier in Zaanstad best een ‘muzikale clan’. Die ontmoette ik in mijn jeugd al in de muziekwinkel van mijn ouders.'
Jeff voor de muziekwinkel van zijn ouders in Krommenie.
Afbeelding