Paarse Vrijdag Krant wint eerste Zaanse Regenboogprijs

Nieuws
De feestelijke uitreiking van de Zaanse Regenboogprijs in beeld.
De feestelijke uitreiking van de Zaanse Regenboogprijs in beeld. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Tijdens het drukbezochte ZaanPride event afgelopen zaterdag werd ook de Zaanse Regenboogprijs uitgereikt. Uit de twintig aanmeldingen koos de jury eerst een shortlist met drie genomineerden:

1. Het transgenderteam van het Zaans Medisch Centrum; transgenderzorg voor jongeren en voor volwassenen in het ZMC bieden en hiermee bijdragen aan het verkorten van de wachtlijst in onze regio.

2. De Paarse Vrijdag Krant; een krant voor en door jongeren-scholieren die jaarlijks verschijnt op Paarse Vrijdag. 

3. Claudia Janssen/stichting Ontdec. Zij zorgt voor een goede verbinding tussen jong en oud, heeft een luisterend oor voor jongeren die problemen ondervinden met hun geaardheid en-of genderidentiteit. 

Bereik

De jury koos uiteindelijk voor De Paarse Vrijdag Krant. Maarten Moeijs en Bas Hageman organiseerden in 2010 Paarse Vrijdag op hun school en bedachten de Paarse Vrijdag Krant. De krant heeft als doel om Paarse Vrijdag extra sterk te maken op elke school. In 2021 werd de krant op ruim 350 scholen ingezet en uitgedeeld aan meer dan 100.000 leerlingen. 

Aan de Zaanse Paarse Vrijdag Krant schrijven leerlingen elk jaar actief mee. In 2022 zijn er drie regio-edities verschenen; in de gemeentes Zaanstad, Purmerend en Hilversum.

De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van €100,-. Het kunstwerk, een Color BLCK in de natuurlijke regenboogkleuren, is vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos.

Afbeelding
Afbeelding