Door kordaat optreden redden Arjen en Hans drie jongeren uit het water

Nieuws
Hans (l) en Arjen (r) met de drie jongeren die ze uit het water haalden.
Hans (l) en Arjen (r) met de drie jongeren die ze uit het water haalden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Wat zou jij doen als je een auto op zijn kop in het water ziet liggen? Arjen Zijlmans aarzelde geen moment en greep woensdagavond 27 maart direct in toen hij met zijn fietsmaatje Hans van Schaik langs de Abe Bonnemaweg in Heerhugowaard reed. “Een heldendaad? Nee hoor, het hoort gewoon bij je burgerplicht om in zo’n situatie in te grijpen toch?”, stellen de heren zich bescheiden op. Maar feit is dat door hun kordate optreden de drie jonge inzittenden van de auto de gebeurtenissen van die avond gelukkig nog kunnen navertellen. 

De kunst is om rustig te blijven en te durven handelen

Arjen blijft er nuchter onder. Het is niet de eerste keer dat hij in een noodsituatie heeft ingegrepen. “Het is belangrijk dat je rustig blijft en handelt”, vertelt hij. De bewuste woensdagavond in maart had hij met Hans samen een tocht op de mountainbike door de Schoorlse duinen gemaakt. “We waren op de weg terug naar huis, wat later dan normaal. Het moet rond 20.30 uur geweest zijn toen we over de fietsbrug bij de Westerweg reden. Daar zagen we een dame met een telefoon in de hand, compleet in paniek. Ze stond bovenop het talud en riep ‘Wat moet ik doen?’.” 

Terwijl de vrouw 112 belde, namen Arjen en Hans de situatie nog eens goed in zich op. “Toen we goed keken zagen we een auto op zijn kop in het water liggen. Met onze mountainbikes zijn we het talud af gecrost. Daar zagen we een meisje dat al half uit het water was en in paniek schreeuwde om haar telefoon.” De mannen ontfermden zich over het meisje, maar ontdekten al snel dat er nog twee mensen in de auto bleken te zitten. “We zijn rustig het water ingegaan, je weet immers nooit hoe diep zo’n sloot is. Dit water bleek dieper dan gedacht, want we zakten er tot borsthoogte in.”

Ongeschonden

Daarna ging het snel. Om de bestuurder te bevrijden moest behoorlijk wat kracht gebruikt worden. “Hij zat al met zijn hoofd tussen zijn knieën geklemd om nog wat zuurstof binnen te krijgen.” Gelukkig kregen Arjen en Hans iedereen uit de auto, zelfs nog voordat de hulpdiensten ter plekke waren. “Als het langer had geduurd of als wij niet hadden ingegrepen, dan had het zomaar heel slecht kunnen aflopen voor deze jonge mensen.” De drie inzittenden zijn naar het ziekenhuis gebracht maar hielden aan het ongeval wonder boven wonder slechts wat blauwe plekken en schrammen niets aan over. Na één nachtje ziekenhuis konden ze weer naar huis. Arjen: “Wij zijn blij dat we hen hebben kunnen behoeden voor erger en dat ze er allemaal redelijk ongeschonden uitkwamen.”

Verwerking

Niet lang na het ongeval zijn de slachtoffers langs geweest bij hun redders. “Dat is heel goed geweest voor de verwerking van alles wat er gebeurd is”, blikken de heren terug op die bijzondere ontmoeting. “De schrik zat er goed in, zeker ook bij de chauffeur. Maar de dankbaarheid overheerste; er waren geen verwijten. Het was jeugdige overmoed. Ik herken dat wel, ben zelf ook jong geweest. Onervaren bestuurders weten niet wat ze moeten doen als ze in de berm terechtkomen. De kunst is om rustig te blijven, niet in paniek te raken en vooral te durven handelen. Een paar tellen later en je kunt te laat zijn.” 

Engeltje

Arjen en Hans pleiten er daarom voor dat er bij rijlessen aandacht komt voor hoe te handelen als je plots van de weg raakt, om situaties als deze te voorkomen. Niet iedereen heeft namelijk een engeltje op zijn schouders.