Westlandse belastingbetaler maakt bezwaar tegen WOZ-waarde en krijgt ongelijk

Nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

Een inwoner van gemeente Westland was het niet eens met de WOZ-waarde die door een heffingsambtenaar was vastgesteld voor zijn woning. Hij bepleitte dat zijn woning 16.000 euro minder waard was. Rechtbank Den Haag deed op 29 februari uitspraak. De uitspraak is 26 april gepubliceerd.

Op 29 februari heeft de enkelvoudige kamer van de rechtbank Den Haag een mondelinge uitspraak gedaan in een zaak tussen een belastingbetaler en de heffingsambtenaar van de gemeente Westland. De zaak draaide om de waardebepaling van een onroerende zaak op 1 januari 2021 voor het kalenderjaar 2022.

Lagere waarde

De uitspraak van de heffingsambtenaar, gedateerd 21 oktober 2022, waarin de waarde van de woning op € 481.000 werd vastgesteld, werd betwist door de belastingbetaler.

Tijdens de zitting op 15 februari 2024 verschenen vertegenwoordigers van beide partijen. Het geschil draaide om de waarde van de woning op de waardepeildatum, waarbij de belastingbetaler een lagere waarde van € 465.000 bepleitte.

‘Niet te hoog’

De rechtbank oordeelde dat de heffingsambtenaar aannemelijk heeft gemaakt dat de vastgestelde waarde van de woning niet te hoog was. De gehanteerde vergelijkingsobjecten werden als voldoende vergelijkbaar beschouwd, inclusief rekening houdend met verschillen, zoals de ligging en VvE-reserves.

Het beroep van de belastingbetaler werd ongegrond verklaard. Ook het verzoek om vergoeding van immateriële schade vanwege overschrijding van de redelijke termijn werd afgewezen, omdat het bezwaarschrift minder dan twee jaar voor de uitspraakdatum was ontvangen.

De rechtbank wees ook een proceskostenveroordeling af.

Geen exacte wetenschap

De uitspraak benadrukte dat het waarderen van onroerend goed geen exacte wetenschap is, maar dat het gaat om de beoordeling van de WOZ-waarde als geheel. De rechtbank stelde vast dat de heffingsambtenaar binnen de gestelde kaders heeft gehandeld en vrij is om in verschillende fasen van het proces verschillende benaderingen te hanteren.