Vaste kerstboom voor Markenbinnen

Duurzaamheid
Markenbinnen heeft 'm binnen: een duurzame kerstboom.
Markenbinnen heeft 'm binnen: een duurzame kerstboom. (Foto: Jan Jong Fotografie)

MARKENBINNEN - In Markenbinnen kunnen bewoners voortaan elke dag kerst vieren, want sinds maandag 4 december heeft het dorp een vaste kerstboom.

De kerstboom met kluit was een van de opties waaruit wijken en dorpen konden kiezen. Andere opties waren een kerstboom zonder kluit of een kunstwerk. Aanleiding is een motie van Partij van de Dieren, PvdA, BAS en de SP een motie ‘kerst zonder bomen kappen’ die in februari is aangenomen door de gemeenteraad. Hierin werd gevraagd om te onderzoeken of inwoners in de Alkmaarse wijken en dorpen een kerstboom wilden. In Markenbinnen is maandag een vaste kerstboom geplant. De eer om de boom te platen was geheel aan het raadslid Ben Bijl met assistentie van wethouders Jasper Nieuwenhuizen en Anjo van de Ven. 

Duurzame boom

De dorpsraden en wijkvertegenwoordigers hebben enthousiast gereageerd en meegedacht over een geschikte locatie. Er kwamen twintig aanmeldingen voor een duurzame kerstboom met kluit. Daarvan zijn veertien geschikte locaties overgebleven die een kerstboom met kluit krijgen. Op locaties waar een vaste boom niet de gewenste oplossing is maar waar inwoners wel graag een kerstboom willen komt een boom zonder kluit. Dit jaar zijn er 10 aanmeldingen voor een boom zonder kluit. Voor locaties waar geen boom met kluit geplaatst kan worden is samen met dorpsraden en wijkvertegenwoordigers nagedacht over een kunstwerk of tijdelijke herbruikbare kerstboom. De boom zonder kluit kreeg daarbij de voorkeur.