Hoogheemraadschap helpt meervleermuis met vleermuiskasten

Duurzaamheid
Meervleermuizen
Meervleermuizen (Foto: Huub Veldhuijzen van Zanten )

GEESTMERAMBACHT - In het kader van het ‘jaar van de meervleermuis’ heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vier grote vleermuiskasten geplaatst op de rioolwaterzuiveringen van Geestmerambacht. HHNK levert hiermee een bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit.

Vleermuizen zijn een onderdeel van die biodiversiteit. Deze nuttige dieren jagen in het donker en eten daarbij ongeveer 1.000 muggen per nacht. Ze slapen overdag. Ze leiden een, voor de mens, verborgen bestaan. Vaak verblijven ze in holten van bomen, in spouwmuren, maar ook wel in vleermuiskasten. Onder andere door de na-isolatie van gebouwen zijn veel van die verblijfplaatsen verdwenen. HHNK heeft daarom besloten vleermuizen een steuntje in de rug te geven, door verblijfplaatsen in de vorm van kasten aan te bieden. En dat is hard nodig, want volgens de Zoogdiervereniging heeft de meervleermuis het zwaar en zitten zij in een dalende trend. Zij kunnen dus zeker wat extra hulp gebruiken.

Kraamverblijf

Vleermuizen maken door het jaar heen gebruik van verschillende typen verblijven. Het krijgen van jongen doen vrouwtjes vaak in grote groepen in de zomer. Terwijl mannetjes dan in kleine groepjes op andere plaatsen verblijven. Met grote (en kleine) kasten, zoals nu zijn geplaatst, wordt voorzien in verschillende typen verblijven, zoals een kraamverblijf of misschien wel een winterverblijf.