Nieuw boek over militairen in Alkmaar tijdens de Tweede Wereldoorlog

Historie
De auteurs reiken het eerste exemplaar van het boek uit aan burgemeester Anja Schouten.
De auteurs reiken het eerste exemplaar van het boek uit aan burgemeester Anja Schouten. (Foto: Fotograaf: Jan Jong Fotografie)

ALKMAAR - Over de geschiedenis van Alkmaar is al veel geschreven. Zo is het beleg van Alkmaar bij vrijwel elke inwoner bekend. Veel minder bekend is de moderne militaire geschiedenis van de stad. Dolf en Paul Harff, vader en zoon, hopen daar verandering in te brengen en schreven het boek ”Militairen in Alkmaar 1940 –1945”. 

Het boek is het resultaat van jarenlang onderzoek waarmee minutieus op een rij werd gezet welke militaire eenheden in de stad gelegerd werden en wat zij daar zoal meemaakten. Burgemeester Anja Schouten schreef een voorwoord waarin ze op basis van voorbeelden uit het boek ingaat op het leed dat aan oorlog verbonden is.

De schrijvers en onderzoekers beschrijven in het boek de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en hoe in die periode grote groepen Nederlandse militairen in de stad neerstreken. Naar voren komt hoe de inwoners van Amersfoort een veilig heenkomen vonden in Alkmaar, terwijl voorbereidingen werden getroffen om Alkmaar te verdedigen tegen de Duitsers. Ook de Duitse eenheden, die na de capitulatie van het Nederlandse leger, in Alkmaar neerstreken komen aan bod, evenals de bevrijding en het naoorlogse gebruik van de legerkampen. Veel NSB-ers en anderen die verdacht werden van het heulen met de vijand werden daar geïnterneerd. Rijkelijk voorzien van unieke foto’s geeft het boek een goed en overzichtelijk beeld van de aanwezigheid en invloed van de militairen in Alkmaar en omgeving in de oorlogsperiode.

Meer informatie over de inhoud van het boek vindt u op www.Alkmaar1940-1945.nl.