Mooi pinksterweer trekt drommen mensen naar TOOST Foodtruckfestival

Nieuws
Het was gezellig druk op het Toost Foodstruckfestival.
Het was gezellig druk op het Toost Foodstruckfestival. (Foto: Rob Langerak)

Alphen - Op het gras van het Europapark in Alphen aan den Rijn werd afgelopen weekend het TOOST Foodtruckfestival gehouden. In een grote kring binnen de twintig rijdende eettentjes genoten duizenden bezoekers van het culinaire feest. Diverse soorten etenswaar konden worden genuttigd aan de tafels of gewoon op een picknickkleed dat van huis was meegenomen. Met een biertje,wijntje of cocktail erbij werd er volop gesmikkeld. Kinderen hoefden zich niet te vervelen, want voor hen was Circus Snor met een speelplaats present, konden zij zich laten schminken en waren er verschillende workshops, zoals tekenen op een tasje.

Door: Rob Langerak

Door de opzet van de rollende restaurantjes in een grote kring en alle bezoekers daar middenin, krijgt het nu meer allure als festival, dan in de tijd dat de wagens in een lange rij langs het doorgaande pad in het park stonden opgesteld. Nu is het en hippie-achting gebeuren met voor de liefhebbers van elk wat wils. Van tosti’s en flammkuchen tot tapas of poffertjes en van pokebowls tot pizza of een grote beefburger. De Alphense Arie en Ellen van Garderen doen zich zaterdag aan een statafel tegoed aan een Bao Peking eend en zij drinken daar een heerlijke cocktail bij. “We hebben eerst een rondje over het terrein gelopen en wachten hier even op familie. Wij hebben deze broodjes net gekocht en ze smaken perfect. Het is heel gezellig, maar we weten nog niet of we dit weekend nog terugkomen” zegt Arie. “Op tweede pinksterdag gaan wij namelijk naar een kunstmarkt in Boskoop. Mijn vrouw en dochter verkopen daar zelfgemaakte sieraden.” licht hij toe.

‘Door de mooie opstelling is het echt één groot eetplein.’

Terwijl artiesten zorgen voor muziek op een aangenaam volume, werken de verkopers van IJsmoment een lange rij wachtenden weg. “Met dit mooie weer is het echt topdrukte, want iedereen wil nu graag een ijsje of een milkshake. Die drukte kunnen wij wel goed gebruiken, want op een eerder festival regende het en moesten wij erop toeleggen.”

Ook bij de andere restaurants staan soms lange wachtrijen, maar niemand wordt er ongeduldig. Volgens de Rotterdamse eigenaresse van Sandra’s Nacho’s is het weer allesbepalend. “Niet te koud en ook weer niet te warm. Helemaal perfect” laat zij tijdens het verhitten van haar nacho’s weten. “Ik ben vorig jaar pas begonnen en sta voor het eerst in Alphen. Leuke mensen en veel ruimte hier” zegt zij als ze door een raampje in haar keuken weer een bakje eten aan haar vriendin Patricia doorgeeft. “Ik sta bij de oven en zij bedient de klanten. Zo kunnen wij de drukte goed aan.” Aan de overkant laten kinderen zich schminken of krijgen zij een plaktattoo om daarna door te lopen naar een poppenspeler die de jonge bezoekers vermaakt. Vriendengroepen drinken een biertje of een wijntje. Anderen hebben er een familietreffen van gemaakt.

Dat geldt ook voor Dirk van Leijden, die een aantal schaaltjes met bitterballen en kroketten voor hem en zijn familieleden op een statafel heeft uitgestald. “Dat zijn aspergekroketten” legt hij uit. “Heel apart en reuze lekker, want je beleeft echt de smaak van verse asperges. Heel anders dan dat kunstmatige spul uit de supermarkt” voegt zijn vrouw toe. Van Leijden vertelt dat hij op loopafstand van het foodtruckfestival woont en geniet van de entourage. “Door de mooie opstelling is het echt één groot eetplein. Heerlijk overal wat happen, biertje erbij en een lekker stukje muziek.” Voor degenen die tussen door even willen uitbuiken, staan er bovendien twee tafeltennistafels, waar druk gebruik van wordt gemaakt. Iedereen geniet dus volop en hoopt nu al stiekem op een mooie nazomer, want van 15 tot en met 17 september komt het TOOST Foodtruckfestival opnieuw naar het Alphense Europapark.