Angela is ambassadeur van Alphen ‘met veel liefde’

Nieuws
Angela Ponsioen is hoofdredacteur van platform HierisALPHEN.
Angela Ponsioen is hoofdredacteur van platform HierisALPHEN. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – Ze is helemaal in haar element. Met de viering van 10 jaar fusiegemeente op komst, kan Angela Ponsioen (62) zich uitleven: de Alphense doet niets liever dan alles en iedereen verbinden. Ponsioen is hoofdredacteur van platform HierisALPHEN, waarmee ze mensen wil inspireren over de regio. “Ik voel me ambassadeur. We hebben hier zoveel leuke en mooie dingen.”

Door Morvenna Goudkade

In haar kantoor, in het iFlow gebouw in Alphen, is meteen duidelijk wat haar werk is. Ponsioen heeft een wand vol artikelen over de Alphense regio. Wekelijks stuurt ze een nieuwsbrief en publiceert daarnaast een magazine, allebei met de naam Hieris ALPHEN. “Ik ben een verbinder”, zegt de blondine. “Altijd geweest, een schakel tussen familie en vrienden, ik wil mensen samenbrengen.” Dat geldt ook voor het fusiejubileum van Alphen, Boskoop en Rijnwoude. Het is de bedoeling dat 2024 een jaar van verbinding wordt. “Ik heb onlangs burgemeester Liesbeth Spies geïnterviewd, over 10 jaar fusie, 2000 jaar geschiedenis”, vertelt Ponsioen. “Alphen is een wereldstad aan de Limes, Boskoop is al 800 jaar bekend om de sierteelt, alle dorpen hebben iets speciaals. Dat moeten we koesteren, laten zien en uitleggen. Het interview komt in het magazine HierisALPHEN, huis aan huis verspreid in een oplage van 55.000 exemplaren, in de hele gemeente. Het blad verschijnt op 25 maart.” 

‘Ik wilde een overkoepelend platform, om verbinding te brengen’

Ponsioen heeft een media-achtergrond en heeft altijd in de tijdschriftenbranche gewerkt. “Ik hou heel erg van tijdschriften. Tegenwoordig heb ik ook mijn eigen uitgeverij.” In coronatijd bedacht ze dat ze iets voor Alphen wilde doen. “Het was een moeilijke periode, vooral voor ondernemers en winkeliers. Ik merkte toen dat er wel veel nieuwssites waren, maar nogal versnipperd. Ik wilde een overkoepelend platform waar alles in past, om verbinding te brengen.” Zo ontstond het idee voor HierisALPHEN, met website, nieuwsbrief, sociale media en een magazine. “Samen met citymarketingmanager Daniël Othman en social media expert Vera Vergunst heb ik dit opgezet, we werken samen met Stichting Alphen Marketing en de gemeente. In opdracht van Alphen Marketing breng ik met mijn eigen uitgeverij het magazine uit.” De eerste editie verscheen augustus 2022, sindsdien zijn er twee edities per jaar en dat wordt misschien verhoogd naar drie. “Er is gewoon heel veel te melden over Alphen aan den Rijn.” Ponsioen is hoofdredacteur van het platform. “En dat is zo ongeveer het allerleukste om te doen. Ik wil de gemeente het gezicht geven dat het verdient. Zorgen dat we veel zichtbaarder worden voor de inwoners zelf, voor bezoekers en voor ondernemers. Ik wil al het leuks en moois wat onze regio te bieden heeft naar buiten brengen. Er zijn zoveel verborgen parels.” Zelf wil ze er nooit meer weg, zegt Ponsioen, die woont ‘op het mooiste plekje van Alphen aan de Oude Rijn’. “Ik voel me echt een ambassadeur van Alphen. Dat wil ik ook uitstralen. Ik ben enorm trots op alles wat hier is. We mogen ook echt trots zijn.” Ze vertelt over ABBA, de vier iconen van de gemeente: Archeon, Boskoop, Bentwoud en Avifauna. Ze vertelt over evenementen, fietsroutes, horeca. “We hebben zoveel moois.” In het jubileumjaar van de fusie denkt ze dat verbinden echt nodig blijft. “We moeten zowel onze dorpen als ons stadshart omarmen. Belangrijk dat de dorpen hun eigen identiteit behouden. We zijn allemaal anders, dat is juist zo leuk.”

Vrijdag verzendt ze weer haar wekelijkse digitale nieuwsbrief: HierisALPHEN. Ze stuurt hem ‘met veel liefde en zorg’. “Ja, dat zet ik erbij en dat is ook echt zo.”