Varen in Alphen aan den Rijn: de mooiste vaarroutes!

Uitgaan
Varen is de ideale activiteit voor een dagje uit!
Varen is de ideale activiteit voor een dagje uit! (Foto: Unsplash)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Verken het natuurrijke Alphen aan den Rijn vanaf het unieke perspectief van het water. Waar kun je het beste varen in Alphen aan den Rijn? In dit artikel lees je alles over de leukste vaarroutes in Alphen aan den Rijn en omgeving!

Varen in Alphen aan den Rijn

Elke dag varen allerlei soorten boten door de waterwegen van Alphen aan den Rijn. Je ziet grote binnenvaartschepen, maar ook plezierjachten, sloepen en rubberbootjes. De grotere schepen gaan meestal richting zee of naar de havens van Rotterdam en Amsterdam. Mensen met plezierbootjes kunnen kiezen voor kanalen zoals het Aarkanaal en De Gouwe en rustgevend varen in Alphen aan den Rijn.

Deze routes brengen je naar mooie plekken zoals de Nieuwkoopse Plassen, Zegersloot en Braassemermeer. Verder weg kun je vanaf het water bijzondere plekken ontdekken, zoals het gezellige Leiden en pittoreske Boskoop. Daar kun je met een boot langs de kwekerijen varen.

Vaarroutes Alphen aan den Rijn

Er zijn meer dan genoeg vaarroutes in Alphen aan den Rijn en omgeving om een gezellige dag op het water te beleven. Hieronder staan de mooiste routes waar je kunt varen in Alphen aan den Rijn.

Vaarroute De Gouwe - Oude Rijn

Vaarroute De Gouwe - Oude Rijn is een vaarroute van ongeveer 42 kilometer lang en brengt je langs een aantal prachtige plaatsen. Natuurlijk vaar je over rivier De Gouwe en over de Oude Rijn, maar ondertussen kom je van alles tegen. Zo kom je meer dan 6 gemalen tegen, een aantal standbeelden (van bijvoorbeeld Keizer Barbarossa) en oude molens. Een unieke plek om te varen in Alphen aan den Rijn!


Bron: Waterkaarten

Romeinse vaarroute Alphen aan den Rijn

Van de Drecht naar een veenrivier tot aan de Oude Wetering, alles komt voorbij in deze Alphense vaarroute met een Romeins tintje. Passeer het schilderachtig Bilderdam met oude brug en ontdek het grote Braassemermeer. Eenmaal terug na het varen in Alphen aan den Rijn, kun je de Romeinse geschiedenis proeven. Alphen aan den Rijn was een grensfort, of castellum, tijdens de Romeinse nederzetting.


Bron: Lejosloepverhuur

Vaarroute Rietveld, Alphen aan den Rijn

Verken het waterrijke Vaardorp Rietveld met 17e-eeuwse huizen langs Rietveldse Vaart en molen uit 1648. De plaats bevindt zich tussen Alphen en Hazerswoude-Dorp, waar enkele huizen alleen per boot bereikbaar zijn. Ontdek de historische vaarroute en geniet van unieke plekjes. Rietveld nabij Alphen aan den Rijn biedt natuur, rust en geschiedenis. Ideaal voor roeien, kanoën, wandelen, fietsen en natuurlijk varen in Alphen aan den Rijn!


Bron: Hier is Alphen

Vaarroute Oude Rijn

Je start de vaarroute Oude Rijn in Alphen aan den Rijn op de Heimanswetering. Vervolgens vaar je via de Oude Rijn naar de Does en ga je verder op de Wijde Aa. Vanaf daar kun je het Braassemermeer opvaren of teruggaan naar de beginplek via de Heimanswetering. Een leuke vaarroute in Alphen aan den Rijn van ongeveer 3,5 uur!


Bron: Groene Hart Sloepverhuur

Rondvaart Alphen aan den Rijn

Zin in een rondvaart in Alphen aan den Rijn en omgeving? Dat kan op verschillende plekken en bij diverse aanbieders! Bekijk goed welke route je wilt varen en neem contact op met een aanbieder van rondvaarten in Alphen aan den Rijn.

Bootje huren Alphen aan den Rijn

Natuurlijk kun je ook een bootje huren in Alphen aan den Rijn. Er zijn genoeg bedrijven die boten verhuren. De gemiddelde prijs voor het huren van een boot in Alphen aan den Rijn is tussen de 150 euro en 180 euro per dag. Je huurt dan een sloep of boot voor meerdere personen.

Veel plezier!

Ontdek de betoverende waterwegen van Alphen aan den Rijn en ervaar de diversiteit van deze vaarroutes. Van historische dorpen tot uitgestrekte meren, elke route biedt een uniek avontuur. Kies jouw route, bewonder de schilderachtige landschappen en geniet van de rustgevende sfeer die varen in Alphen aan den Rijn te bieden heeft.