Jazz is terug in Kaleidoskoop

Uitgaan
Een sfeerbeeld van het Nieuwkoop Jazz Festival tijdens de vorige editie.
Een sfeerbeeld van het Nieuwkoop Jazz Festival tijdens de vorige editie. (Foto: Gerard Tavenier)

NIEUWKOOP - Nieuwkoop en de jazzmuziek zijn voor velen nauw aan elkaar verbonden. Dat komt ontegenzeggelijk door het Jazzfestival Jazz aan de Plas, dat decennia lang bij restaurant Tijsterman door de Rotary Club werd georganiseerd. Bekende namen traden destijds op, onder wie Rita Reys, Lee Towers en de Stable Roof Jazzband. 

In 2015 kwam er een einde aan het  festival. Maar mensen spreken nog steeds over Jazz aan de Plas. Nu de revival, 17 maart van 13.00 tot 18.00 uur in Theater Kaleidoskoop, De Verbinding 2, Nieuwkoop. De toegang is gratis.

Jazz leeft nog steeds in Nieuwkoop

Jazz leeft nog steeds in Nieuwkoop. Zo is er regelmatig jazz in café De Klinker in Noorden en natuurlijk is er ook de maandelijkse Dixieland Jubilee met traditional jazz en swing in Theater Kaleidoskoop. In 2019 besloot een aantal jazzliefhebbers van de traditional jazz, dat het weer tijd werd voor een jazzfestival: kleinschalig, regionaal en gratis toegankelijk voor het publiek. Een samenwerking met Theater Kaleidoskoop was snel opgetuigd en het eerste Nieuwkoop Jazz Festival kon in 2019 georganiseerd worden en werd met dik 400 bezoekers een groot succes. Een jaar later, nog net voor de uitbraak van de coronacisis, was er het tweede festival en weer werd het druk bezocht. Zowel bezoekers uit Nieuwkoop als verre omstreken waren erg enthousiast, net als de muzikanten.

Inmiddels zijn we aangeland bij het vijfde Nieuwkoop Jazz Festival dat, 17 maart in Theater Kaleidoskoop gaat plaatsvinden. Het concept is ongewijzigd: kleinschalig, regionale bands en gratis toegankelijk voor iedereen.

In de jaren dertig mateloos populair: de Lindy Hop 

De nieuwe voorzitter van de Stichting Kaleidoskoop Marian Tersteeg opent om 13.00 uur het festival, na het openingsnummer van harmonie Eensgezind, dat onder leiding van dirigent Nick Hoogland deze middag een aangepast swingend repertoire speelt. Verder treden op: Jazzband Lamoer en de Blue Suspenders met hun gypsy swing, beide uit het Groene Hart, en de Nieuwkoopse bands J@zZelection en de Dixie Six All Stars.

Tussendoor geven de Hague Hoppers demonstraties van de dansstijl, die in de jaren dertig mateloos populair was, de Lindy Hop. En ook tijdens de optredens van de andere bands zullen ze lustig doordansen. 

Het Nieuwkoop Jazz Festival biedt 17 maart een gevarieerd en swingend programma van toegankelijke jazz, waar bovendien lekker op gedanst kan worden.