De 5 beste musea in Alphen aan den Rijn en omgeving!

Cultuur
Ontdek het Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn!
Ontdek het Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn! (Foto: PR)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Van moderne kunst tot oude geschiedenis en wetenschap, er zijn genoeg musea in Alphen aan den Rijn en omgeving. Dit artikel zet de 5 beste musea van Alphen aan den Rijn voor je op een rijtje, zodat je tijdens je bezoek aan de stad niet hoeft te twijfelen welke musea je zeker moet bezoeken!

Beste musea Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn heeft een aantal musea in de omgeving. De rijke historie van Alphen aan den Rijn zorgt voor veel diversiteit bij de musea. Zo heb je bijvoorbeeld het Archeon, maar ook een museum voor boomkwekerij en de geschiedenis van Hazerswoude. Dit zijn de 5 beste musea in Alphen aan den Rijn:

  1. Archeon Museumpark
  2. Historisch Museum Hazerswoude
  3. Boomkwekerijmuseum Boskoop
  4. Het Kaas Museum Bodegraven
  5. Museum Nieuwkoop
  6. Extra: Vogelpark Avifauna!

1. Archeon Museumpark

Archeon Museumpark is een levendig tijdsreismuseum dat bezoekers meeneemt op een reis door de geschiedenis. Het park biedt authentieke gebouwen, ambachtslieden en interactieve tentoonstellingen uit verschillende historische periodes. Bezoekers kunnen deelnemen aan activiteiten, proeven van historisch eten en zich onderdompelen in een unieke historische ervaring.

Het adres van Archeon Museumpark is Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn.

De openingstijden van het museumpark zijn hier te vinden.

2. Historisch Museum Hazerswoude

Historisch Museum Hazerswoude heeft als doel de kennis en interesse in de geschiedenis te stimuleren. Het museum biedt bezoekers een fascinerende kijk op het verleden van de regio. Met tentoonstellingen, collecties en educatieve programma’s wil het museum de rijke historie van Hazerswoude behouden en delen met het publiek.

Het adres van Historisch Museum Hazerswoude is Dorpsstraat 66, Hazerswoude-Dorp.

De openingstijden van het museum zijn op zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur.

3. Boomkwekerijmuseum Boskoop

Boomkwekerijmuseum Boskoop bewaart en deelt het cultureel erfgoed van de sierteeltregio. Met een binnen- en buitendeel biedt het museum exposities over de ontwikkeling van boomkwekerijen en groen gerelateerde thema’s. De historische vereniging Boskoop exposeert jaarlijks. Bezoekers kunnen de boomkwekerswoning, museumkwekerij, loods, afdak en werf verkennen.

Het adres van Boomkwekerijmuseum Boskoop is Reijerskoop 52-54, Boskoop.

De openingstijden van het museum zijn: woensdag t/m zondag 10:00 - 16:30 uur | dinsdag en zondag 13:30 - 16:30 uur.

4. Het Kaas Museum Bodegraven

Het Kaas Museum in Bodegraven heeft een nieuwe locatie en een volledig vernieuwde tentoonstelling. Met een rijke collectie historische objecten vertelt het museum het verhaal van kaas, kaas maken, de kaasmarkt, het boerenleven en de kaashandel in Bodegraven. Ontdek de geschiedenis van koe tot kaashandel in het Groene Hart.

Het adres van Het Kaas Museum Bodegraven is Marktstraat 1, Bodegraven.

De openingstijden van het museum zijn op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 - 16:00 uur.

5. Museum Nieuwkoop

Museum Nieuwkoop brengt de collecties en kennis van verschillende musea samen, waardoor het een uniek museum is. Het museum biedt bezoekers de mogelijkheid om het landschap te begrijpen en te lezen. Een bezoek aan Museum Nieuwkoop geeft inzicht in het ontstaan en de veranderingen van het landschap, en biedt een connectie met de ontstaansgeschiedenis van Nederland.

Het adres van Museum Nieuwkoop is Noordenseweg 23, Nieuwkoop.

De openingstijden van het museum zijn: woensdag 10:00 - 16:00 | vrijdag 10:00 - 16:00 | zondag 12:00 - 16:00 uur.

Extra: Vogelpark Avifauna!

Geen museum, maar nog steeds erg leuk om te bezoeken! Vogelpark Avifauna is een populaire bestemming voor vogelliefhebbers. Het park biedt een indrukwekkende verzameling van meer dan 180 vogelsoorten. Bezoekers kunnen genieten van prachtige vogeldemonstraties, wandelen door mooie volières en zelfs overnachten in het naastgelegen hotel.

Het adres van Vogelpark Avifauna is Hoorn 59, Alphen aan den Rijn.

Het vogelpark is vanaf 1 april tot en met 31 oktober 2023 dagelijks geopend, van 09:00 tot 18:00 uur.