Korenmolen De Eersteling draait weer

Nieuws
Korenmolen De Eersteling draait weer.
Korenmolen De Eersteling draait weer. (Foto: aangeleverd) )

HAARLEMMERMEER - Korenmolen De Eersteling aan de Hoofdweg 741 in Hoofddorp is vrijdag 3 mei om 15.00 uur in beweging gezet door wethouder Mariette Sedee. Na groot onderhoud en het vervangen van de wieken staat de molen er weer mooi bij.

In de herfst van 2022 werd de molen stilgezet, omdat bij inspectie bleek dat er door roest een kans bestond dat de wieken zouden breken. Sindsdien heeft de gemeente zich ingezet de molen te repareren. Het vervangen van de wieken was voor de gemeente de aanleiding om ook ander onderhoud te laten doen. De molen heeft nu ook een nieuwe rieten kap en is geschilderd. Ook aan de binnenkant is de molen opgeknapt en schoongemaakt.

Wethouder Mariette Sedee: “Ik ben ontzettend blij dat Korenmolen De Eersteling na een grondige restauratie weer zijn wieken laat draaien. Deze molen is een geliefd monument dat onze geschiedenis belichaamt. Daarom is de molen ook onderdeel van het gemeentelijk wapen. 

Met de voltooide restauratie kunnen de inwoners van onze gemeente de komende jaren volop genieten van dit prachtige cultureel erfgoed.”

Eerste molen in Haarlemmermeer

De molen is een rijksmonument uit 1863. Het is de eerste molen, die in de Haarlemmermeerpolder gebouwd is. Daar dankt de molen zijn naam aan. De molen staat nu aan de Hoofdweg bij de Geniedijk. Vroeger stond hij in het centrum van hoofddorp. Door de oprukkende bebouwing rond de molen werd de windvang steeds slechter. De molen heeft jaren stil gestaan en raakte in verval. Uiteindelijk slaagde de gemeente Haarlemmermeer erin hem aan te kopen. In 1977 is de 100 ton wegende molen met een grote oplegger verplaatst naar de huidig locatie.

De gemeente heeft een aantal gebouwen en stukken grond in eigendom, zoals molen De Eersteling. De gebouwen zijn soms gemeentelijke erfgoed en dienen vaak een maatschappelijk nut, door organisaties onderdak te geven, zoals bibliotheken, dorpshuizen, jongerencentra, sporthallen en zwembaden. Soms koopt de gemeente ook gebouwen en grond om nieuwe woonwijken of wegen mogelijk te maken. De gemeente zal de komende jaren verder werken aan de duurzaamheid en toegankelijkheid van haar gebouwen.