ABC De Regenbooggroep: ‘Taal helpt vrouwen over de drempel’

Nieuws
Judith van Raalte: "Het mooiste is als de vrouwen elkaar vooruit helpen.”
Judith van Raalte: "Het mooiste is als de vrouwen elkaar vooruit helpen.” (Foto: Peter Lange)

NIEUW-WEST - Elke donderdagochtend komen ongeveer tien vrouwen met culturele achtergronden uit alle delen van de wereld bij elkaar. Vrijwilliger Judith van Raalte (77) van het Amsterdams Buurvrouwencontact (ABC), onderdeel van De Regenboog Groep, geeft ze Nederlandse les: “Het mooiste is als de vrouwen elkaar vooruit helpen.”

Door Winnie van Heesch 

Judith is niet opgeleid als docent, maar ze was altijd al geïnteresseerd in hoe mensen leren. “Ik heb ooit pedagogiek gestudeerd en de ontwikkeling van kinderen is me blijven fascineren. Jarenlang heb ik kinderen van anderstalige ouders begeleid in de overgang van basisschool naar middelbare school. Bij die kinderen thuis leerde ik veel moeders kennen die geen Nederlands spraken. De kinderen waren hun woordvoerders in de buitenwereld. Er viel dus nog een wereld te winnen bij de moeders.”

Dynamiek in de groep 

En zo begon Judith bij het ABC. Als “buurvrouw” werd ze gekoppeld aan vrouwen die ze thuis één-op-één hielp met Nederlands. Maar ze werkte liever met groepen. En dat doet ze inmiddels al zeven jaar met veel plezier. “Ik hou van de dynamiek in een groep. Het mooiste is als mensen elkaar helpen. In één van de groepen was er een Arabische vrouw die nog nooit naar school was geweest. Zij begon de woorden van rechts naar links te schrijven. Een andere vrouw in de groep herkende dat en hielp haar het goed te doen. Mensen in mijn groep wisselden boeken uit voor de inburgeringscursus. Twee van mijn cursisten die in hetzelfde AZC woonden, spraken af om samen thuis Nederlands te spreken.”

Grootste lol

De vrouwen in Judiths groep komen oorspronkelijk van over de hele wereld. “Met zo veel verschillende achtergronden is de verbinding in de groep soms wel een uitdaging. Maar de gemeenschappelijke voertaal in de les is Nederlands, hoe gebrekkig ook. Als we er echt niet uitkomen, gebruiken we Google Translate. En soms komt het voor dat dat ik een cursist niet begrijp, maar de cursisten elkaar wel. Als ik er dan niets van begrijp, hebben zij de grootste lol.”

Leergierige vrouwen

Veel vrouwen in Judiths groep zijn nooit naar school geweest. Judith vindt het juist leuk om met hen te werken. “Het zijn heel leergierige vrouwen met een ongelofelijke inzet. En ik leer er zelf zo veel van.

Judith steekt veel tijd in de voorbereiding. Want de niveauverschillen zijn groot en iedereen heeft andere behoeften: “Mensen die wat sneller vooruit willen, help ik met extra materiaal. En als het niet zo snel gaat, probeer ik vertrouwen te geven.”

Ondersteuning

Voor ondersteuning kan Judith terecht bij het ABC: “Voordat ik begon, heb ik een goede training gehad bij ABC en ik volg nu ook nog af en toe cursussen over speciale onderwerpen. Als docenten onder elkaar wisselen we tijdens dat soort cursussen ook tips uit.” En soms vertellen vrouwen mij pas veel later hoeveel ze te danken hebben aan mijn lessen. Dus mijn tip: wees ontspannen, dan kunnen jij en je cursisten ontzettend veel plezier aan deze lessen beleven.”

Vrijwilliger worden?

Kom naar het vrijwilligerscafé op 8 mei in OBA Postjesweg 340 en help buurtgenoten hun Nederlands te verbeteren.

Praat met diverse organisaties en ontdek hoe je jouw buurt kunt ondersteunen. Bespreek of je graag groepen wilt leiden of individuen 1-op-1 wilt begeleiden en welke mogelijkheden er zijn dicht bij huis. Meld je aan via https://vcatraint.nu/voor-vrijwilligers/vrijwilligerscafe-taal-digitaal-nieuw-west/. Wil je graag bij ABC aan de slag? Mail dan naar info@abcamsterdam.org

Neem voor meer informatie contact op met Jelle Guijt van Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) via telefoonnummer 06-34030720 of j.guijt@vca.nu.