Warme herdenking in Osdorpse verzetsheldenbuurt

Nieuws
Gebiedsteam-ondersteuner Romina Roberti en gebiedsmakelaar Frank Huisman waren een van de vele kransleggers.
Gebiedsteam-ondersteuner Romina Roberti en gebiedsmakelaar Frank Huisman waren een van de vele kransleggers. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Na een stille tocht met passende trom verzamelden buurtbewoners in De Aker op 4 mei bij het verzetsmonument op het Joop Woortmanplein. Binnen, vanwege het slechte weer, spraken hun buurtgenoten. Over verzetsmensen waarnaar straten in de wijk zijn genoemd. Over hun eigen familie in oorlogstijd. Over de mens in de ander blijven zien. En neuriede en zong men mee met het volkslied, het Jiddische Der Gasn Nigun en de smartlap Aan de Amsterdamse grachten.

Door Shirley Brandeis

Haar moeder was als kind de Hongerwinter goed doorgekomen, vertelde Sarah Hogenbirk tijdens de herdenking. “Haar ouders, mijn opa en oma, en hun twee andere kinderen overleefden die winter ternauwernood.” Sarah’s moeder kwam met levendige verhalen na de oorlog weer thuis. “Ze sprak meer Limburgs dan Amsterdams.” Ook buurtbewoner Laura Aartsen voelde als naoorlogs kind de oorlog die haar ouders meemaakten. “Hun ervaringen in de Jappenkampen hebben hun verdere leven en dat van mijn broer en mij beïnvloed. De oorlog gaat in je genen zitten, zeggen we tegenwoordig. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we deze verhalen blijven delen.”

Portret

Laura vertelde over Irawan Soejono, de Indonesische verzetsstrijder die begin 1945 bij een razzia werd doodgeschoten en naar wie een straat in De Aker is genoemd. “Vanaf mijn werktafel kijk ik uit op het straatnaambord met zijn naam. Sinds kort hangt daar een portret met korte biografie, geplaatst door stichting Geef Straten een Gezicht.” Bij deze portretten maakte de stichting een straatspeurtocht, een boekje waarmee kinderen langs de portretten van de verzetshelden in hun buurt kunnen gaan. Na de schoolvakantie zal dit op scholen in de buurt worden uitgedeeld.

Bij de Jumbo

Gastvrouw Janneke Konz citeerde politicus Domela Nieuwenhuis met ‘ware vrijheid is verdraagzaamheid’. “Laten we zorgvuldig omgaan met dit stukje wereld waar wij invloed op hebben. Zie je buren, groet ze of maak een praatje met ze, in het park of bij de Jumbo.” Muziek van violiste Shadi Haydarlou, zang van de Osdorpse Carol Bounaparte en het gedicht ‘Als je vrij bent’ van de jongste aanwezige, Mikey van Veen, zorgden voor extra saamhorigheid nabij het verzetsmonument in deze verzetsheldenbuurt.

Sikh-soldaten

Een buurt waar ook de bruggen zijn genoemd naar verzetsmensen. Zoals de Arubaanse Boy Ecury, waar buurtbewoner Agnes Johannesma over sprak. Ecury kwam eind jaren dertig voor een vervolgopleiding naar Nederland en ging toen de oorlog uitbrak in het verzet. Zijn acties leidden tot verraad en uiteindelijk zijn dood op de Waalsdorpervlakte, waar hij werd gefusilleerd. “Hij was bereid zich op te offeren voor Nederland. Niet eens zijn vaderland, maar zoals wij dat noemen zijn moederland.” Buurtbewoner Major Singh herinnerde de meer dan 80.000 gesneuvelde Sikh-soldaten in beide wereldoorlogen. “Het was niet hun oorlog, maar ze voelden zich verplicht mensen in nood te helpen. Dat is een van de basisprincipes van het Sikh-geloof.”

Amsterdam huilt

Opgewarmd werd de ceremonie voortgezet bij de beeldengroep van De Drie Boertjes op het plein dat genoemd is naar verzetsman Joop Woortman. ‘Amsterdam huilt’ klonk uit de luidsprekers. Deze avond was dat vooral de regen die dat symboliseerde. In het stukje wereld in De Aker, midden in de verzetsheldenbuurt, was het gewoon even helemaal goed.

De herdenking kwam tot stand door de inspanningen van velen. Het bewonerscomité Joop Woortmanplein werkte samen met onder meer Eigenwijks, Impuls en de gemeente.